Wayo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Základné informácie
Popis umelca Slovenský punkový basgitarista a gitarista
Rodné meno Mário Praženec
Narodenie 27. júl 1978 (45 rokov)
Slovensko Slovensko
Hrá na nástrojoch Gitara, Basová gitara
Roky pôsob. 1996 – dnes
Súvisiace
články
Iné Kafe, Plus Mínus , PACI PAC

Mário Praženec známy ako Wayo je basgitarista skupiny Plus Mínus, v ktorej pôsobí od jej vzniku roku 2000. V rokoch 1996 – 1999 hral v skupine Iné Kafe..od 2010,keďže INE KAFE sa na scénu vrátili, hrá v dvoch kapelách. Okrem iného hral aj v sólovom projekte Why2Why so spevákom Plus Mínus, Gzom.


Pred vstupom do skupiny Iné Kafe hral s bratom Dodom (bicie) a Forusom (basa) v skupine Grg A Prd, ako spevák a gitarista. Odtiaľ ale prešiel spolu s Dodom do Iné Kafe, tretí člen Forus sa neskôr rovnako stal členom skupiny.

V roku 2005 odohral spolu s Dodom, Cibim a Vratkom 6-koncertné Situácia a Vitaj! tour, venované týmto albumom. V roku 2008 sa stal gitaristom skupiny, keď sa sformovala zostava z najdlhšie pôsobiacich členov (Vratko, Forus, Dodo, Wayo). Skupina hrala v tejto zostave do marca 2011, keď sa Wayo rozhodol Iné Kafe opustiť.

Momentálne sa venuje promotérskej činnosti a organizovaniu koncertov v Bratislave ako WAYOUT KONCERTY (www.wayoutbooking.com). Jeho agentúra priniesla do Bratislavy kapely ako BILLY TALENT, YELLOWCARD, MAD CADDIES, EVERYTIME I DIE, CANCER BATS…a taktiež organizuje pravidelné výjazdy na koncerty z Bratislavy nielen do Viedne ale aj do Prahy.

Stojí tiež za zrodom hudobného projektu pre deti s názvom Paci Pac.

Po tom ako sa mu narodila dcérka začal písať detské pesničky a vydal zatiaľ 4 CD a DVD. S projektom sa mu podarilo získať platinové platne za predaj cd a dvd. Jeho autorská pesnička Slon patrí medzi najúspešnejšie slovenské videoklipy na youtube.Dosiahla viac ako 130 miliónov videní. Detskej tvorbe sa venuje od roku 2015.