Wikipédia:Želané úpravy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


EN.WIKIPEDIA.ORG - KOMPLET CHÝBAJÚ SK HRADY[upraviť | upraviť zdroj]

Drahí wikipediáni, určite uznáte, že žiadna krajina nemá toľko hradov a zámkov ako naše krásne Slovensko. Preto ma dosť prekvapilo, že na anglickej wikipédii som našiel v List of Castles neúplny zoznam hradov a zámkov. Je veľmi potrebné, aby sk a en wikipédia mali medzi sebou nadväznosť - do sk wikipédie prenášať články z en wikipédie, a do en wikipédie prenášať články týkajúce sa Slovenska - ak si všimnete, veľa slovenských rodákov, vedcov, umelcov je zaradených do zoznamu slávnych maďarov - čo je jasne nesprávne. Škoda, že Úrad pre rozvoj cestovného ruchu dáva radšej reklamu Slovenska do Slovenských TV, ako by mal pomôcť budovať obraz Slovenska na wikipedii...

Najlepsie na tom je, vdaka otvorenosti Wikipedie, ze nemusis ani cakat na ostatnych, ale mozes zacat tie hrady pridavat sam. Takze priloz ruku k dielu a zacni ich prekladat a pridavat. --Maros 09:59, 29 august 2005 (UTC)
Ja som niekde čítal, že sa na toto leto pripravovala nejaká online encyklopédia slovenských osobností po anglicky...Stále na to čakám, ale o ničom neviem...Po druhé, s tou slovenskou národnosťou viacerých osobností to nie je zas až také jednoznačné...A úrad pre rozvoj zlyháva na celej čiare. Pozri napríklad reklamu pre krajinu, ktorou Chorvátsko a (!)Bulharsko a iní denne bombardujú divákov na CNN a podobne - pre Slovensko by bola aj reklama typu "viete, v strede Európy je niečo také, čo sa volá Slovensko" prínosom, ale nič sa nedeje. Neviem, čo príslušní robia. Krajina tým v konečnom dôsledku prichádza o miliardy korún. Bronto 13:45, 29 august 2005 (UTC)

Vytvoril som SVG mapu slovenska a vsetkych krajov. Staci len chodit mysou ponad mapu a kraje/okresy sa rosvietia a daju sa nakliknut. Dokonca aj automaticku lokalizacnu mapu (cerveny bod na mape slovenska) podla zemepisnych suradnic. Nemozem ale tie SVGcka do wikipedie nahrat. Co mam urobit ? --Robo 12:19, 8 Jan 2005 (UTC)

  • 1. podpísať sa, prosím
  • 2. pozri na Meta-Wiki SVG_image_support alebo Meta-Wiki o SVG --AtonX 00:58, 8 Jan 2005 (UTC)
    • Nieco tu nehra - furt my to vyp... ze svg je nepotporovany--Robo 12:48, 8 Jan 2005 (UTC)
      • Možno SVG podporuje len Wikimedia Commons a treba ho nahrať tam? --AtonX 13:13, 8 Jan 2005 (UTC)
        • Ani tu to nejde, mohol by som to poslat cez email niekomu ?--Robo 16:35, 8 Jan 2005 (UTC)
          • Podľa všetkého to závisí od verzie softvéru MediaWiki; na Images and other uploaded files sa píše, že SVG je možné nahrať, nie však zobraziť priamo v texte. --AtonX 17:40, 8 Jan 2005 (UTC)
            • Ja uz neviem ako dalej, asi to dam cez yahoo :(
            • Mohol by som niekomu polat tie SVGcka aby ich tam fukol ?
            • Ti ... si robia z huby ... :(
            • ".svg" is not a recommended image file format.
              • Nahradil som bodkami vulgarizmy. Rozumiem Tvojmu rozculeniu, ale rad by som mal vo wiki slusne prostredie, ktore neodradi ani tych chulostivejsich. :) (kto chce silou mocou vediet co si povedal, nech pozrie historiu :) Liso 09:26, 18 Jan 2005 (UTC)

Nazdar, na svg som sa predbezne vybodol a rozhodol som sa urobit tie mapky takto:

  • Podkladový jpg(alebo png) a plavajuci bodik.
  • Lenze nato potrebujem skripty (JavaScript) s aby som mohol premenit zemepisne koordinaty na pixel koordinaty.
  • Vedel by tam niekto buchnut ten skript ket ho poslem ?
  • A ked sa nebude pacit JavaScript mozem poslat aj .class subor. Tak by sa neobysla bezpecnost a vsetko by fungovalo. A neni to zavisle na slovenskych onych. Na mapke sa zadaju bounds a longitude s latitude.

--Robo 09:21, 21 Jan 2005 (UTC)

Nie som si isty spravnym prelozenim odbornych nazvov

Ake odborne nazvy mas konkretne na mysli? Liso 11:57, 13 Jan 2005 (UTC)
tie v tabuľke, ale myslím, že to už Bronto opravoval --Adrian 12:15, 13 Jan 2005 (UTC)
Ano, opravoval. Kedze som si vtedy s tym dal kopu namahy, mozno by bolo vhodne upozornit, ze ta tabulka by mala sluzit pre ostatne (o planetach) ako vzor... Bronto

http://sk.wikipedia.org/w/index.php?title=%C5%A0peci%C3%A1lne:Whatlinkshere&target=Template%3APreklad

Články s chybným názvom[upraviť | upraviť zdroj]

Článok Wikipédia:Vitajte vo Wikipédií sa má správne nazývať Wikipédia:Vitajte vo Wikipédii Wikipédia:Autorské právo = Wikipédia:Autorské práva, na to druhé som dal redirect. jeden treba odstrániť. Treba dávať pozor, lebo na články existujú odkazy.

Článok Perfektný_článok patrí do namespace Wikipédia.

Ďalej neviem, či sa na tom pracuje, ale názvy niektorých článkov najmä v namespace Wikipédia (resp. Wikipedia) a Špeciálne (resp. Special) sú niektoré po anglicky a niektoré po slovensky. Navrhujem všetky názvy slovenské a na všetkých pôvodných anglických názvoch redirect na sk verziu, resp. naopak. Helix84 12:17, 1 Feb 2005 (UTC)

Svetadiel vs. kontinent[upraviť | upraviť zdroj]

Poprosil by som o pozornosť pri termínoch svetadiel a kontinent, totiž svetadiely Európa a Ázia tvoria kontinent Eurázia a svetadiel Amerika tvoria dva kontinenty, Severná Amerika a Južná Amerika. Čo sa týka Austrálie a oceánie, myslím že Austrália je kontinent (logicky, je to jedna veľká pevnina) a Oceánia je svetadiel, pretože má spoločnú históriu, koloniálne obyvateľstvo a pod. Redaktor:Wizzard

Neviem, kde si to vzal, ale slovo "svetadiel" je presný ekvivalent slova "kontinent" (aspoň v tomto zmysle) a preto aj bolo vytvorené. Akékoľvek ďalšie rozlišovanie (typu súvislá pevnina, nesúvislá pevnina - a čo je to súvislá pevnina?) je už niekoho osobný názor. A tiež je absurdné snažiť sa vyvolať dojem, že existuje nejaké presné rozdelenie svetadielov či kontinentov, pretože ide len niečo ako tradičné delenie a v každej knihe je iné. Bronto 15:56, 14 júl 2005 (UTC)

Možno máš pravdu, čítal som to v jednej knihe, tuším Rozum do vrecka, ale asi si to ešte pozriem... Ale určite tam bolo jasne napísané, že Ameriku tvoria kontinenty a Euráziu svetadiely... Wizzard 12:51, 15. júl 2005 SELČ

Citácia z publikácie Rozum do vrecka 2, Mladé letá, Bratislava 1993, strana 26:

Usporiadanie sveta

Kontinenty, svetadiely

Kontinent je veľká súvislá súš obklopená svetovým oceánom, ktorá má osobitý, svojský geologický vývoj a stavbu. Sú kontinenty úplne oddelené od iných (Austrália, Antarktída) a sú kontinenty, ktoré so susednými kontinentmi súvisia úzkým pásom súše - pevninskou šijou alebo inakšie pevninským mostom. Tak súvisí Suezskou šijou kontinent Eurázia s kontinentom Afrika a pevninským mostom Strednej Ameriky kontinent Severná Amerika s kontinentom Južná Amerika.

Na rozdiel od kontinentu je svetadiel veľká oblasť na zemskom povrchu, ktorú obyčajne tvorí kontinent a k nemu priľahlé ostrovy a ktorá je charakteristická osobitým historickým, etnografickým a hospodárskym vývinom. Napr. kontinent Euráziu tvoria spolu s ostrovmi dva svetadiely: Európa a Ázia. Naopak, kontinenty Severná a Južná Amerika s ostrovmi a kontinentálnym mostom Strednej Ameriky tvoria svetadiel - Ameriku. Ako osobitný svetadiel rátame Oceániu - pozostáva z ostrovov Tichého oceánu.

Kontinenty: Eurázia, Afrika, Severná Amerika, Južná Amerika, Austrália, Antarktída.

Svetadiely: Európa, Ázia, Afrika, Amerika, Austrália, Oceánia, Antarktída.

Wizzard 24.7.2005, 12:30 (myslím že je to dobre vysvetlené a celkom s tým súhlasím)

No ale vieš - "Rozum do vrecka" ako odborný zdroj... Berme to ako jeden z názorovBronto 13:45, 29 august 2005 (UTC)

ja si taketo delenie pamatam dokonca zo zakladnej skoly, ked nam to ucitelka zdoraznovala.. ;-) ..dubhe 14:58, 27. september 2006 (UTC)[odpovedať]

uplne suhlasim s Wizzardom - pojmy kontinent a svetadiel je nutne rozlisovat, aj ked sa v KSSJ uvadza nieco ine!!!