Wikipédia:Diskusia adminov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


Sysop diskusia[upraviť | upraviť zdroj]

Byrokraticka diskusia[upraviť | upraviť zdroj]

predstava ďalsieho rozširovania adminov[upraviť | upraviť zdroj]

Keďže postoj k navrhnutym kandidátom na sysop a byrokrat vidím ako konsenzuálne, nevidím veľmi dôvod čakať s ich menovaním.

Preto by som chcel Adriana (ako kandidáta na byrokrata) v čo najkratšom čase slávnostne (so všetkými poctami :) uviesť do tohoto požehnaného stavu! ;)

S tým, že si bude môcť hneď aj vzápäti vyskúšať udeľovanie sysop práv na navrhnutých kandidátoch :)

Liso@diskprís 06:40, 2 september 2005 (UTC)


debata s Adrianom o povahe byrokratickej prace[upraviť | upraviť zdroj]

Adrian ako sme sa dohodli cez ICQ, skusime tu predebatit otazky okolo byrokrata... Rad by som vysledky nasej debaty potom zhrnul v Wikipédia:Správcovia a Wikipédia:Admin (ktore by asi potrebovali zlepit dokopy...) .

Rozhodli sme sa debatit verejne, nech to je jednak transparentne, druhak nech sa nevzdame wikinteligencie (ten pojem som si prave vymyslel ;) . :)

2 pristupy k otazke adminov[upraviť | upraviť zdroj]

Vidim (najmenej) dva pristupy k prijimaniu ďalsich adminov.

1. admin je normalny bezny uzivatel, ktory ma o wiki zaujem, pravidelne prispieva, neskodi. Preto v zasade kazdy taky redaktor by mal byt (casom) admin.

2. admin je specialny uzivatel, ktory sluzi komunite v specialnych pripadoch. Preto adminov by malo byt vzdy iba tolko aby dokazali (samozrejme s nejakou rezervou) pokryt tieto specialne ulohy.

otazka odvolavania adminov[upraviť | upraviť zdroj]

Neprijemnosti okolo tejto otazky na ceskej wiki ma nutia byt trochu opatrny...

Vidim opat 2 cesty ako sa danej veci branit...

1. "republikansku"

  • stanovime si pevne pravidla na odvolanie. (napr. ak sa 60% adminov vyjadri za odvolanie. Samozrejme s moznym prehlasovanim v naslednom celowiki referende... )
    • tu vidim potrebu popracovat na takych pravidlach

2. "monarchisticku"

  • budeme verit, ze prirodzene autority na wiki v pripade potreby zasiahnu, zvolaju poradu, ktorej vysledky potom predostru nejakemu stewardovi a poziadaju o zasah. (ono je totiz niekedy absolutne jedno, ze je za odvolanie "iba" 59.9% adminov, ked je wiki paralyzovana)
    • tu vidim istu potrebu v budovani akehosi spolocneho povedomia (ale o to sa uz prakticky snazime) a v pokojnom presadzovani tejto myslienky v ramci tohoto povedomia...

Osobne som za verziu 2... Liso@diskprís 06:40, 2 september 2005 (UTC)

Jestli mi dovolíte, tak ta první cesta není ani tak "republikánská" jako kommunistická: Imperativní mandát je typický pro tyto režimy.
Druhá cesta není "monarchistická", protože v absolutní monarchii by nepřipadala v úvahu. Já bych ji označil jako "mandátovou".
A konečně třetí poznámka: Člověk, který mne přišel na cizí wiki zlynchovat, by celý konflikt neměl označovat výsměšným názvem. A to se nevyjadřuji k tomu, že oba návrhy čpí imperativním mandátem na sto honů, a proto jsou pro mne osobně nepřijatelné oba. Něco podobného existuje pouze na meta: a he:. Vítězná hrstka nyní připravuje obdobu i na cs:. -- V. Z. 09:44, 5 september 2005 (UTC)
Dik Vite za nazor! :) V tom prvom pripade ide o PRAVIDLA... Priklad uvedeny v zatvorke nie je podstatny (ale vdaka za upozornenie, ze v nom je zakopane nebezpecie imperativneho mandatu). Druha si necini narok na absolutisticku "monarchiu" (inac pouzivam uvodzovky, takze viem, ze ide len o akesi "priblizenie") . Kazdopadne nejde o nazvy, ale o dve rozne filozofie (mna zatial nenapada 3.) ako odvolavat admina, ktory by zjavne neprospieval svojimi zasahmi. (este sa Ta chcem spytat co povazujes za vysmesny nazov, nech to pripadne mozem opravit) Liso@diskprís 10:09, 5 september 2005 (UTC)
Otázkou je, zda je něco takového vůbec třeba. Nesprávné rozhodnutí správce může kterýkoliv jiný správce změnit. Při porušování pravidel je žádoucí se správcem zacházet jako s kterýmkoliv jiným uživatelem. Není jistě náhoda, že podobné pravidlo existuje ze 100 funkčních wikipedií pouze na 2 (4).
Jedná se o "Zvanovcova afera". Je absurdní ji tak nazývat, jako by bylo absurdní nazývat lynch Bootjacka McDanielse "affairou Bootjacka McDanielse". -- V. Z. 12:13, 5 september 2005 (UTC)
No snad je to teraz lepsie! :) Liso@diskprís 12:28, 5 september 2005 (UTC)
Ne o mnoho. Příliš se to podobá větě: "Eskalující konflikt, který vedl dokonce až k výhružkám fyzickým násilím." -- V. Z. 12:54, 5 september 2005 (UTC)

otazka stewarda[upraviť | upraviť zdroj]

Ak spravne rozumiem stranke Elections for ... tak hlasovanie za stewardov je kazdorocne... Domnievam sa, ze spolu s ceskou (pripadne dalsimi, keby kandidat ovladal prislusnu rec) wiki by sme mohli nominovat aspon jedneho kandidata v roku 2006 (pozri tiez meta:Steward#List_of_stewards_and_the_languages_they_speak) ... Liso@diskprís 06:40, 2 september 2005 (UTC)