Wikipédia:Prímerie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Text tejto stránky nie je pravidlom ani odporúčaním a v tomto zmysle teda nie je záväzný. Je to ale názor, ktorý na určité aspekty fungovania Wikipédie zastáva jeden alebo viac wikipediánov a predkladá ho ostatným ako podnet na zamyslenie.

Ak ste zástancom tohto názoru: Ak budete niekde diskutovať, neargumentujte týmto článkom, akoby išlo o pravidlo, ale použite odkaz na neho na vysvetlenie svojich motívov. Nebojte sa k tomuto názoru prihlásiť na príslušnom mieste diskusie alebo na vlastnej redaktorskej stránke.

Ak ste oponentom tohto názoru: Nevkladajte do tejto stránky svoje názory. Diskutovať môžete v diskusii, môžete založiť názorovú stránku s iným postojom na zamyslenie.


Stretnutie pod bielou vlajkou

Pri práci na Wikipédii sa občas môžete dostať do sporu s iným redaktorom. Táto osoba sa Vám môže zdať ako troll alebo cholerik, ale je zvyčajne najlepšie predpokladať, že máte čo do činenia s rozumnou osobou, ktorá má len odlišný pohľad na vec ako máte Vy. Bez ohľadu na to, v čom je problém, nie je správne ho riešiť s horúcou hlavou. Snažte sa dosiahnuť kompromis a prímerie.

Ak Vás správanie iného editora rozčuľuje zvážte na chvíľu robiť niečo iné. Choďte na prechádzku. Surfujte na webe. Ak si doprajete čas na vaše upokojenie ako aj upokojenie ostatných editorov tak je oveľa pravdepodobnejšie, že spor bude vyriešený zmierom. Ak váš ďalší krok bude starostlivo zvážený a racionálny (skôr ako neuvážený), zapôsobíte dojmom rozumného človeka a budete mať oveľa väčšiu šancu urovnať spor. Rovnako dať čas inej osobe vychladnúť spôsobí, že bude viac ochotná rozmýšľať racionálne. Môže dokonca začať ľutovať svoje unáhlene konanie alebo zabudne prečo tak veľmi chcela riešiť problém odlišným spôsobom. Namiesto toho, aby ste okamžite späť revertovali označte článok šablónou ako sporný (v prípade, že je dôležité, aby čitatelia vedeli o probléme) a vyjadrite sa na diskusnej stránke k článku.

Choďte príkladom[upraviť | upraviť zdroj]

Ak ste v revertovacej vojne ukončite to teraz. Buď prvý, kto prehovorí, požiadajte o ochranu, alebo napíšte veľkorysú poznámku na diskusnú stránku redaktora s ktorým ste v spore (je ťažké prijať kritiku a uznať svoje vlastné chyby). Postupujte podľa wiki politiky. Vždy sa usilujte o wikietiketu. Dodržiavajte overiteľnosť. Ak sa už spor dostal mimo kontrolu, presuňte sa k ďalšiemu kroku na Wikipédii: Riešenie konfliktov.

Príležitosť pre neustále zlepšovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Prakticky každý redaktor sa zaujíma o kvalitu článkov. Nikto (okrem vandala) úmyselne neuvádza nesprávne informácie do článku. Je takmer isté, že editácie redaktorov sú dobre mierené. Ak sa už zapojíte do revertovacej vojny, skúste sa znova pozrieť, či existuje lepší spôsob vo formulácii. Jedna z najlepších častí Wikipédie je príležitosť pre neustále zlepšovanie. Využite túto príležitosť na zlepšenie kvality, doplnenie článku, alebo prejdite na vytvorenie nového originálneho článku. Je to veľmi uspokojujúce!

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Wikipedia:Truce na anglickej Wikipédii.