Wikipédia:WikiJar SVE 2022

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


WikiJar strednej a východnej Európy
21. marca – 31. mája 2022



WikiJar strednej a východnej Európy 2022 (skrátene WikiJar SVE 2022, po anglicky CEE Spring 2022) bola medzinárodná súťaž v tvorbe článkov, prebiehajúca na verziách Wikipédie v jazykoch strednej a východnej Európy. Šiesty ročník na slovenskej Wikipédii začal 21. marca a skončil 31. mája 2022.

Hovorí sa, že viac poznáme vzdialené kraje ako blízkych susedov. A to je škoda! Túto medzeru v poznaní chceme pomôcť zaceliť – tak pre účastníkov súťaže, ktorí sa popri písaní článkov dozvedia mnoho o reáliách susedných štátov, ako aj pre širokú slovenskú verejnosť, ktorá u nás nájde viac hodnotných informácií o tejto téme.

Tento rok WikiJar nebola súťaž, ale skôr kampaň. Príspevky vložené od 21. marca do 31. mája 2022 na témy krajín spomenutých nižšie, boli zarátané do medzinárodných štatistík, ale neboli hodnotené ani ocenené.

Prihlásenie článkov[upraviť | upraviť zdroj]


Prihlásiť článok

Organizátori[upraviť | upraviť zdroj]

O čom písať?[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavná kategória[upraviť | upraviť zdroj]

V hlavnej kategórii súťaže bolo možné prispievať na ľubovoľnú tému týkajúcu sa regiónu strednej a východnej Európy okrem Slovenska. Pre kompletný zoznam zahrnutých štátov a území pozri vyššie.

Zaujíma vás geografia? Môžete písať o mestách a dedinách, o pohoriach a riekach... Ste nadšencom histórie? Región strednej a východnej Európy je historicky veľmi bohatý, využite to. Nadchýna vás svet športu? Čo tak opísať vrcholových športovcov či športové kluby v jednotlivých štátoch? Alebo máte radšej financie a podnikanie? Potom sa môžete pozrieť na banky, burzy či významné spoločnosti pôsobiace v regióne. Alebo ste toho názoru, že dámy majú prednosť? V dejinách i v súčastnosti nájdete mnoho stredo- a východoeurópskych žien, o ktorých sa oplatí písať.

Výber možných tém je vskutku veľmi široký – geograficky, tematicky aj chronologicky. Aby ste sa nestratili hneď na začiatku, pripravili sme pre vás pár pomôcok.

Prvou je nástroj na vyhľadávanie článkov, ktoré už existujú v inojazyčnej Wikipédii, ale ešte nie v slovenskej. Vyskúšajte si ho pre články o Česku na českej Wikipédii a pozrite sa aj na Wikipédie v iných jazykoch, ktoré ovládate.

Tento nástroj vám ale nájde úplne všetko – vrátane ulíc v Prahe. Aby ste sa vedeli zamerať na články o dôležitých témach, ľudia z jednotlivých krajín vytvorili zoznamy najvýznamnejších tém o danom štáte, ktoré si svoj vlastný článok na slovenskej Wikipédii zaslúžia najviac. Na zoznam sa dostanete kliknutím na vlajku krajiny:

Nenašli ste, čo hľadáte, alebo máte nejaké ďalšie otázky? Pokojne nám napíšte do diskusie.