Zápal vonkajšieho zvukovodu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Externá otitída

Zápal vonkajšieho zvukovodu (Otitis externa), občas aj plavecké ucho patrí k častým a bolestivým ochoreniam vonkajšieho ucha. Najčastejšie je spôsobený baktériami, menej často vírusmi a mykózou. Medzi mikroorganizmy, ktoré vyvolávajú zápaly vonkajšieho zvukovodu patrí Haemophilus influenzae, Streptococcus, Staphylococcus, Pseudomonas aeruginosa, E. coli, Proteus mirabilis, ďalej vírusy vyvolávajúce chrípku, herpetické vírusy a kvasinky, najčastejšie Aspergilus niger, flavus, fumigatus.[1]

Vyskytuje sa u všetkých vekových skupín. Pacienti si toto ochorenie často zamieňajú so zápalom stredného ucha. Na rozdiel od zápalu stredného ucha je zápal vonkajšieho zvukovodu:

  • lokalizovaný v ušnom kanáli pred bubienkom
  • vyskytuje sa častejšie v lete alebo pri vodných aktivitách
  • nebýva sprevádzaný infekciami horných dýchacích ciest ani teplotami
  • typická je bolesť objavujúca sa pri žuvaní a pri ťahu na boltec[2]

Rozlišuje sa zápal akútny (trvajúci menej ako 6 týždňov) a chronický (trvajúci dlhšie ako 3 mesiace), infekčný a neinfekčný. Podľa rozsahu potom ohraničený a difúzny.[3]

Predispozícia pre vznik zápalu vonkajšieho zvukovodu[upraviť | upraviť zdroj]

  • Porušenie celistvosti kože a mikrotraumatizácie pri čistení ucha – vonkajší zvukovod (auris externa) je vystlaný kožou s mazovými žľazami, ktoré produkujú ušný maz, ten prirodzeným spôsobom viaže odumreté bunky, nečistoty a zbavuje sa ich samočistiacim mechanizmom.  A tak ho nie je potrebné inak odstraňovať. Pri snahe o jeho odstránenie môže ľahko prísť k porušeniu kože zvukovodu, čím sa otvorí cesta na prienik choroboplodných zárodkov a vznikne zápal. K poraneniu kože vonkajšieho zvukovodu môže prísť nie len pri neopatrnom čistení (napr. vatovou tyčinkou), prichádza k nemu aj  pri úrazoch alebo bodnutí hmyzom. Poranenie zvukovodu hrozí tiež pri používaní ušných sviečok.[4]
  • Zvýšená vlhkosť vzduchu - zápal vonkajšieho zvukovodu sa na rozdiel od zápalu stredného ucha vyskytuje prevažne v letných mesiacoch. Najčastejšou príčinou býva nadmerná vlhkosť v uchu, ktorá zvyčajne vzniká v dôsledku kúpania. Obzvlášť stojatá voda môže obsahovať škodlivé mikroorganizmy, ktoré patria medzi najrizikovejšie faktory vzniku zápalu. Niekedy sa preto zápal vonkajšieho zvukovodu označuje ako „plavecké ucho“.
  • Narušenie ochrannej kožnej bariéry pri dermatologických ochoreniach, napr. psoriáza, pacienti trpiaci rôznymi dermatitídami a ekzémami, sú na vznik tohto ochorenia náchylnejší.
  • Zúženie zvukovodu kostnými výrastkami vo vnútornej časti vonkajšieho zvukovodu.
  • Používanie kozmetických prípravkov zvyšujúcich pH kože.[5]

Diagnóza[upraviť | upraviť zdroj]

Diagnózu určuje lekár na otorinolaringológii (ORL) a to na základe symptómov a prevedeného vyšetrenia pomocou otoskopu.

Liečba[upraviť | upraviť zdroj]

U väčšiny zápalov vonkajšieho zvukovodu ide iba o lokálnu liečbu, ktorá spočíva v toalete (výplachu) zvukovodu a odstránení detritu (odumretých buniek a ich zvyškov), úprave pH, redukcii zápalového opuchu lokálnymi kortikosteroidmi, v aplikácii antibakteriálnych ušných kvapiek alebo antimykotických mastí. Celkové antibiotiká sa zvyčajne nepredpisujú, iba pokiaľ sa zápal šíri do okolia alebo u rizikových pacientov. Analgetiká na tlmenie bolesti sú spravidla predpisované vždy.[6] Počas liečby je potrebné ucho chrániť pred vodou. [2] [7] Tomuto ochoreniu možno predchádzať správnou ušnou hygienou.[8]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NECHOJDOMOVÁ, Danielea. AKÚTNE ZÁPALY VONKAJŠIEHO A STREDNÉHO UCHA [online]. Solen s.r.o/via practica, 2007-02, [cit. 2023-07-18]. Dostupné online.
  2. a b HLOŽKOVÁ, Tereza. Záněty zevního zvukovodu a středouší, možnosti terapie [online]. 2018-02-28, [cit. 2023-07-18]. (Medicína pro praxi.) Dostupné online.
  3. MEDINA-BLASINI, Yiraima; SHARMAN, Tariq. Otitis Externa [online]. Treasure Island: StatPearls Publishing, 2022-08-01, [cit. 2023-07-18]. Dostupné online.
  4. https://www.orl-lfuk.sk/wp/orl-choroby/ucho/zapaly-vonkajsieho-ucha/
  5. LISÝ, Miloš. Čo môže spôsobiť zápal vo vonkajšom zvukovode? [online]. Farmaceutický laborant, 2021-08, [cit. 2023-07-18]. Dostupné online.
  6. JUROVČÍK, Michal. Zánětlivá onemocnění ucha [online]. Praktické lékárenství, 2016-05-04, [cit. 2023-07-18]. Dostupné online.
  7. SCHAEFER, P.; BAUGH, RF. Akutní otitis externa: aktualizace. Am Fam Physician. [s.l.] : [s.n.], 2012.
  8. PATEL, MM.; EISENBERG, L.; WITSELL, D.. D., Schulz KA. Assessment of acute otitis externa and otitis media with effusion performance measures in otolaryngology practices. [s.l.] : Otolaryngol Head Neck Surg, 2008.