Zápověď u Karlína

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zápověď u Karlína
prírodná pamiatka
PP sa nachádza na okraji motokrosovej dráhy
Štát Česko Česko
Región Juhomoravský kraj
Okres Hodonín
Lokalita Karlín
Nadmorská výška 230 – 258 m n. m.
Súradnice 48°58′13″S 16°58′4″V / 48,97028°S 16,96778°V / 48.97028; 16.96778
Rozloha 1,7673 ha
Vznik 15. august 2012[1]
 - Vyhlásil Krajský úrad Juhomoravského kraja
Správa Krajský úrad Juhomoravského kraja
Kód AOPK ČR 5771
Česko: Zápověď u Karlína
Zápověď u Karlína
Poloha na mape Česka
Webová stránka: Obec Karlín
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Európsky významná lokalita
CZ0622219

Zápověď u Karlína je prírodná pamiatka ev. č. 5771, nachádza sa v okrese Hodonín na juhozápadnom okraji obce Karlín v oblasti Kyjovskej pahorkatiny. Lokalita je tvorená trávnatými svahmi s teplomilnými spoločenstvami rastlín. Na časti lokality sa nachádzajú kroviny či menšie listnaté stromy.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Predmet ochrany[upraviť | upraviť zdroj]

Zachovalá vegetácia suchých trávnikov s výskytom chránených a vzácnych druhov flóry, najmä európsky významného druhu hadinca červeného.

Cieľ ochrany[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným cieľom ochrany je najmä udržanie priaznivého stavu biotopu a udržanie, optimálne aj posilnenie populácie hadinca červeného (Echium russicum)

Chránené druhy flóry a fauny[upraviť | upraviť zdroj]

Prehľad zvlášť chránených druhov rastlín:
hadinec červený (Echium russicum), nátržník rozložitý (Potentilla patula), púpava neskorá (Taraxacum serotinum), kozinec rakúsky (Astragalus austriacus), kosatec dvojfarebný (Iris variegata), hlaváčik jarný (Adonis vernalis), veternica lesná (Anemone sylvestris), zvonček sibírsky (Campanula sibirica), zlatovlások obyčajný (Aster linosyris), kavyľ Ivanov (Stipa pennata).[2]

Čo sa týka fauny z ohrozených druhov treba spomenúť namä kriticky ohrozenú vretienku pichliačovú (Zygaena bryzae), ďalej významných modráčikov ako: modráčik ďatelinový (Polyommatus bellargus) a modráčik blankytný (Polyommatus thersites), z nočných motýľov lišaj mliečnikový (Hyles euphorbiae). Z chrobákov je významný nález chrobáka lajniaka ozbrojeného (Odonteus armiger). Na ruderálne stanovište s bodliakmi je viazaná napr. vrzúnik (Agapanthia dahli). Fauna rovnokrídlovcov je rovnako charakteristická výskytom niektorých vzácnych druhov s väzbou na narušované biotopy polostepného charakteru. K najvýznamnejším druhom patrí svrček poľný (Gryllus campestris) a jesienka spevavá (Oecanthus pellucens) alebo kobylka krovinová (Phaneroptera falcata). Hojne sa vyskytuje modlivka zelená (Mantis religiosa), ktorá patrí k typickým druhom dlhostebelných stepných biotopov a lúk na južnej Morave[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2019-12-20]. Dostupné online. (po česky)
  2. a b Zápověď u Karlína, přírodní památka [online]. Obec Karlín, rev. 2019-12-20, [cit. 2019-12-20]. Dostupné online. Archivované 2019-12-21 z originálu. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]