Zoznam veľmajstrov Rádu maltézskych rytierov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Na čele Rádu maltézskych rytierov stál vždy veľmajster volený na doživotie valným zhromaždením reprezentantov. Z tohto pravidla možno uviesť nasledujúce výnimky:

  • 1383 – 1395: okrem riadne zvoleného veľmajstra si činil nárok na tento titul i rivalizujúci Riccardo Caracciolo
  • 1798 – 1801: z vďačnosti za poskytnutie útočiska v Rusku zosadili rytieri svojho veľmajstra Hompesche a prehlásili cára Pavla I. za veľmajstra; po jeho zavraždení r. 1801 bol v r. 1803 opäť riadne zvolený rímskokatolícky veľmajster
  • 1805 – 1879: v tomto období bol Rád vedený v hierarchii Rádu nižšie stojacimi poručíkmi

Zoznam veľmajstrov[upraviť | upraviť zdroj]

  • Gerard Tenc (do 1120)
  • Raymond of Provence (1120 – 1160)
  • Auger de Balben (1160 – 1163)
  • Arnaud de Comps (1162 – 1163)
  • Gilbert d'Aissailly (1163 – 1170)
  • Gastone de Murols c. (1170 – 1172)
  • Gilbert of Syria(1172 – 1177)
  • Roger de Moulins (1177 – 1187)
  • Hermangard d'Asp (1187 – 1190)
  • Garnier de Naplous (1190 – 1192)
  • Geoffroy de Donjon (1193 – 1202)
  • Alfonse of Portugal (1203 – 1206)
  • Geoffrey le Rat (1206 – 1207)
  • Guerin de Montaigu (1207 – 1228)
  • Bertrand de Thessy (1228 – 1231)
  • Guerin de Montaigu(1231 – 1236)
  • Bertrand de Comps (1236 – 1240)
  • Pierre de Vielle-Bride (1240 – 1242)
  • Guillaume de Chateauneuf (1242 – 1258)
  • Hugues de Revel (1258 – 1277)
  • Nicolas Lorgne (1277 – 1284)
  • Jean de Villiers (1284 – 1294)
  • Odon de Pins (1294 – 1296)
  • Guillaume de Villaret (1296 – 1305)
  • Foulques de Villaret (1305 – 1319)
  • Helion de Villeneuve (1319 – 1346)
  • Dieudonné de Gozon (1346 – 1353)
  • Pierre de Corneillan (1353 – 1355)
  • Roger de Pins (1355 – 1365)
  • Raymond Berenger (1365 – 1374)
  • Robert de Juliac (1374 – 1376)
  • Jean Fernandez de Heredia (1376 – 1396)
    • Riccardo Caracciolo (1383 – 1395)
  • Philibert de Naillac (1396 – 1421)
  • Antonio Fluvian de Riviere (1421 – 1437)
  • Jean de Lastic (1437 – 1454)
  • Jacques de Milly (1454 – 1461)
  • Piero Raimondo Zacosta (1461 – 1467)
  • Giovanni Battista Orsini (1467 – 1476)
  • Pierre d'Aubusson (1476 – 1503)
  • Emery d'Amboise (1503 – 1512)
  • Guy de Blanchefort (1512 – 1513)
  • Fabrizio del Carretto (1513 – 1521)
  • Philippe de Villiers (1521 – 1534)
  • Piero de Ponte (1534 – 1535)
  • Didier de Saint-Jaille (1535 – 1536)
  • Jean de Homedes (1536 – 1553)
  • Claude de la Sengle (1553 – 1557)
  • Jean de la Vallette (1557 – 1568)
  • Pierre de Monte (1568 – 1572)
  • Jean de la Cassiere (1572 – 1581)
  • Hugues Loubenx de Verdalle (1581 – 1595)
  • Martin Garzez (1595 – 1601)
  • Alof de Wignacourt (1601 – 1622)
  • Luis Mendez de Vasconcellos (1622 – 1623)
  • Antoine de Paule (1623 – 1636)
  • Juan de Lascaris-Castellar (1636 – 1657)
  • Antoine de Redin (1657 – 1660)
  • Annet de Clermont-Gessant (1660)
  • Raphael Cotoner (1660 – 1663)
  • Nicolas Cotoner (1663 – 1680)
  • Gregorio Carafa (1680 – 1690)
  • Adrien de Wignacourt (1690 – 1697)
  • Ramon Perellos y Roccaful (1697 – 1720)
  • Marc'Antonio Zondadari (1720 – 1722)
  • Antonio Manoel de Vilhena (1722 – 1736)
  • Raymond Despuig (1736 – 1741)
  • Manuel Pinto de Fonseca (1741 – 1773)
  • Francisco Ximenes de Texada (1773 – 1775)
  • Emmanuel de Rohan-Polduc (1775 – 1797)
  • Ferdinand von Hompesch zu Bolheim (1797 – 1799)
  • Pavel I., ruský car (1798 – 1801) de facto
  • Giovanni Battista Tommasi (1803 – 1805)
    • Innico Maria Guevara-Suardo (1805 – 1814)
    • André Di Giovanni (1814 – 1821)
    • Antoine Busca (1821 – 1834)
    • Carlo Candida (1834 – 1845)
    • Philippe di Colloredo-Mels (1845 – 1864)
    • Alessandro Borgia (1865 – 1871)
    • Giovanni Battista Ceschi a Santa Croce (1871 – 1879)
  • Giovanni Battista Ceschi a Santa Croce (1879 – 1905)
  • Caleazzo von Thun und Hohenstein (1905 – 1931)
  • Ludovico Chigi Albani della Rovere (1931 – 1951)
    • Antonio Hercolani-Fava-Simonetti (1951 – 1955)
    • Ernesto Paternó-Castello di Caraci (1955 – 1962)
  • Angelo de Mojana di Cologna (1962 – 1988)
    • John Charles Pallavicini (1988)
  • Andrew Willoughby Ninian Bertie (1988 – 2008)
  • Robert Matthew Festing (2008 –)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]