Skúter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Skúter je jednostopové motorové vozidlo podobné motocyklu určené na pohodlnú jazdu s účinnou ochranou jazdca proti povetrnostným vplyvom.

Na rozdiel od motocykla je voľný priestor medzi sedlom jazdca a riadidlami, čo umožňuje nastupovať z boku. Motor je buď vedľa zadného kolesa alebo tesne pred ním. Palivová nádrž je pod sedlom vodiča alebo nad predným kolesom. Motor sa v minulosti chladil najčastejšie ventilátorom, prípadne náporom vzduchu. Dnes je bežne vybavený automatickou prevodovkou, kvapalinovým chladením, alebo elektrickým pohonom.

Charakteristické sú malé kolesá, nízkoobjemový motor (obvykle 50-125 cm³) a čiastočná kapotáž s podlážkou, bez hornej časti rámu. Vodič nesedí obkročmo, ale znožmo ako na stoličke.

Obvykle slúži ako dopravný prostriedok na krátke vzdialenosti - typicky v rámci mesta. Hornú triedu skútrov tvoria veľké cestovné skútre s výkonným motorom s objemom 250 až 650 ccm.

Najznámejšími predstaviteľmi skútrov sú talianske Vespa a Lambretta. Na Slovensku sa v Považskej Bystrici vyrábali skútre Manet S 100 a Tatran S 125.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Skúter