Šaľa 1

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Šaľa 1 alebo šaliansky neandertálec je nález neandertálca od Šale (pri Váhu).

Nálezisko a objav[upraviť | upraviť zdroj]

Kosť našiel v roku 1961 Jozef Syrový, vojak základnej služby, v štrku na pravom brehu Váhu asi 4,5 km južne od šalianskeho mosta ako vybagrovanú z riečneho štrku (nález nevykazuje znaky dlhšieho prenášania vodou, takže pôvodné uloženie nebolo vzdialené od miesta nálezu). Často sa mylne uvádza, že lebku našiel rybár, pán V. Čerňanský.

Opis nálezu[upraviť | upraviť zdroj]

Nález je tvorený tmavohnedou až čiernou čelovou kosťou dospelej ženy, ktorá mala 20 – 40 rokov. Ako píše Thurzo 1998 o náleze: Typickými znakmi sú čiastočne klenuté čelo a neprerušovaný nadočnicový val s miernym postorbitálnym zúžením. Oválna jamka nad okrajom pravej očnice naznačuje prežitý úraz alebo poranenie.

Datovanie a zaradenie[upraviť | upraviť zdroj]

Priame datovanie nálezu nie je k dispozícii. Wood 2011 uvádza, že podľa biostratigrafie asi (spolu s nálezom Šaľa 2) pochádza z posledného interglaciálu (t. j. riss-würm, čiže by to bol protoneandertálec), ale Wolpoff 1999 ho uvádza ako nález z würmu a podobne Thurzo 1998 ho radí medzi klasických neandertálcov (čo je uňho obdobie 80 – 40 000 BP). Inak sa v (najmä staršej) literatúre zaraďuje aj ako prechodný neandertálec či protosapient.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]