Portál:Letectvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 1 269 článkov.
Letecký portál

Letectvo je súhrn činností, zariadení a organizácií, ktorých cieľom je využitie vzdušného priestoru (vzduchového obalu Zeme) na lety leteckých dopravných prostriedkov, prípadne aj kozmických dopravných prostriedkov na lety do kozmického priestoru. Letecká doprava (resp. preprava) alebo vzdušná doprava (resp. preprava) je doprava (resp. preprava) vykonávaná vo vzdušnom priestore.

V súčasnosti, keď je väčšina lietadiel ťažších ako vzduch, ide najmä o lietanie lietadiel a helikoptér. Po anglicky sa tento odbor nazýva „aviation“, v slovenčine „aviatika“, čo väčšinou označuje všeobecne letectvo na Zemi.

Pojem „aeronautika“ (vzduchoplavba, vzduchoplavectvo) vznikol na začiatku letectva, keď po prvom vzlete teplovzdušného balóna bratov Montgolfierovcov vo Francúzsku, boli známe iba lietadlá ľahšie ako vzduch, čiže balóny a vzducholode.

Odporúčaný článok

Aerodynamika (z gréčtiny ἀήρ aer – vzduch + δυναμική – dynamika) je odbor zaoberajúci sa štúdiom pohybu plynov (obvykle vzduchu) a ich interakcií s pevnými objektami, ako je napríklad krídlo lietadla. Je časťou aeromechaniky. Fyzikálne princípy sú úplne identické aj v opačnom prípade a to pri pohybe pevných telies v plynnom prostredí. Na princípe relatívneho pohybu sa následne vykonáva analýza fyzikálnych javov, väčšinou v prípade, kedy je objekt v pokoji a okolo neho prúdi vzduch. Výmena referenčného stavu je aplikovaná v teoretickej aerodynamike, ktorá je základom väčšiny experimentálnych metód, najmä aerodynamického tunela.

Aerodynamika je podoblasť dynamiky kvapalín a dynamiky plynov a mnoho aspektov teórie aerodynamiky majú tieto oblasti spoločné.

Zaujímavosti
  • ...na začiatku druhej svetovej vojny bol bombardér B-25 pri strmhlavom lete rýchlejší než väčšina vtedajších stíhacích lietadiel.

ďalšie zaujímavosti...

Vybraný citát
„Ale lietanie je rovnaké ako plávanie. Nedá sa ľahko zabudnúť. Bol som na zemi viac ako 10 rokov. Ak zavriem oči, stále cítim riadiacu páku v pravej ruke, plynovú páku v ľavej ruke, pedále smerovky pod nohami. Cítim slobodu a čistotu a všetky veci, ktoré pilot pozná.“Saburó Sakai
Pomôžte nám

Vytvoriť: Gloster Gladiator, Bristol Beaufighter, Bristol Blenheim, Douglas B-18 Bolo, Short Stirling, Handley Page Halifax, Short Sunderland, Supermarine Walrus, Westland Lysander, Nakadžima B5N, Micubiši G4M, Junkers Ju 86, Junkers Ju 188, LaGG-1, Iliušin Il-10, Airbus Beluga, Airbus A400M, Tupolev Tu-214, Amerika Bomber, Mil Mi-6, Mil Mi-10, Mil V-12, Šen-jang J-6, Schempp-Hirth Discus, Hawker Siddeley Harrier, British Aerospace Sea Harrier a ďalšie...

Rozšíriť alebo vylepšiť: Ornitoptéra, North American X-15, Distinguished Flying Cross (USA), British Taylorcraft Auster, Cessna 172, Lockheed Martin, Mil Mi-8, Star Alliance, Vystužená vzducholoď, Nevystužená vzducholoď, Douglas Aircraft Company, Blohm & Voss Bv 143, Letisko Senica, Letisko Trenčín, Messerschmitt Me 323, Mil Mi-26, Mil Mi-28, TAROM, Suchoj Superjet 100, Letisko, Lietadlová loď, Distinguished Flying Cross, Northrop Grumman B-2 Spirit, Tupolev Tu-4, Dejiny letectva, Dopravné lietadlo a ďalšie...

Zoznamy
Ocenené články

Dobré články Čo to je?


Príbuzné portály

Kozmonautický portál
 
Obrázok týždňa



Autor: Asiir
Prierez prototypom širokotrupého dopravného lietadla Airbus A300B1.


ďalšie obrázky...

Vybraná osobnosť

Bratia Wrightovci – Orville Wright (* 19. august 1871, Dayton, Ohio – † 30. január 1948) a Wilbur Wright (* 16. apríl 1867, Millville, Indiana – † 30. máj 1912) sú všeobecne uznávaní ako projektanti a stavitelia prvého motorového lietadla a prvého riadeného letu so strojom ťažším ako vzduch, ale aj iných priekopníckych vynálezov v letectve. Na niektoré z ich objavov si však nárokujú aj iní.

Obaja bratia absolvovali strednú školu. Vyrástli v Daytone, kde si otvorili dielňu na opravu bicyklov, kde ich aj navrhovali a vyrábali v roku 1892 (Wright Cycle Company). Týmto spôsobom si zarábali na financovanie svojej záľuby v lietaní. Na základe prác Sira Georga Cayleyho, Octava Chanuteho, Otta Lilienthala a Samuela Pierpont Langleyho začali v roku 1899 s pokusmi. Zlepšili riadenie lietadla na rozdiel od ostatných, ktorí sa snažili hlavne zvýšiť výkonnosť. Vyvinuli ovládanie lietadla okolo troch osí a tým zaviedli princípy, ktoré sa používajú dodnes.

Ich zamestnanec Charlie Taylor postavil aerodynamický tunel, v ktorom vyskúšali vyše 200 rôznych tvarov krídla a vytvorili vlastné tabuľky o pôsobení vztlaku vzduchu na tvar krídla. Ich skúsenosti s bicyklami, prevodmi, bicyklovými motormi a rovnováhou mali veľký význam pre ich úspech vo vytvorení mechanického lietadla. Počas výskumov pracovali vždy spolu a obaja nesú rovnakú zásluhu na vývoji lietadla.

Kategórie

Vyhľadávanie:
Správcovia portálu
Ostatné portály