Bitka pri Çamurlu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Çamurlu
Súčasť Osmanského interregma
Dátum 5. júl 1413
Miesto Çamurlu, neďaleko súčasného Samokova, Bulharsko
Výsledok Víťazstvo Mehmeda
Protivníci
Musove sily Mehmedove sily
Srbský despotát
Dulkadirovia
Velitelia
Musa Çelebi (†) Mehmed Çelebi
Stefan Lazarević
Sila
Neznáme 10 000
Bitky Osmanského interregnumu
Ermeni-beli - Ulubad - Karasi - Kosmidion - Edirne - İnceğiz - Çamurlu

Bitka pri Çamurlu sa odohrala 5. júla 1413 medzi Musou Çelebim a Mehmedom Çelebim, synmi Bayezida I., ako posledný konflikt osmanskej občianskej vojny známy ako Osmanské interregnum. Bitka rozhodla o tom, že Mehmed Çelebi sa stal sultánom Osmanskej ríše ako Mehmed I.

Mehmedova invázia a posledná bitka[upraviť | upraviť zdroj]

Po potlačení revolty Cüneyta Beja zhromaždil Mehmed Çelebi svoje jednotky v Ankare. So svojím svokrom Dulkadiridom začal plánovať inváziu do Rumélie (európska časť ríše a Musova pevnosť), aby porazil svojho brata Musu. Počas pochodu do Bursy získal Mehmed kontingenty vojsk zo západnej Anatólie. Po dosiahnutí úžiny dostali Mehmedovu armádu lode zapožičané od Manuela II. Palaiologosa, ktorý tiež zásoboval Mehmeda niekoľkými jednotkami.

Mehmed pochodoval so svojou armádou z Konštantínopolu do Edirne. Potom pochodoval na Kosovo, aby spojil svoje sily so svojim spojencom (a tiež nevlastným strýkom) srbským vládcom Stefanom Lazarevićom, spolu s informáciami od Ewrenosa o možných prepadoch počas bitky.[1]

Obe armády sa stretli v Çamurlu, neďaleko dnešného Samokova, juhovýchodne od bulharskej Sofie. Musa sa spočiatku zdal byť víťazom bitky aj napriek strate Pašu Yigita a Sinana Beja z Trikkala. Príliv bitky sa však za pomoci srbských a byzantských vojsk otočil v prospech Mehmeda a Musa Çelebi utiekol.

Následky[upraviť | upraviť zdroj]

Po bitke bol Musa Çelebi zajatý a uškrtený. Táto bitka obnovila jednotu osmanského štátu pod vládou Mehmeda I.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PELLAT, Ch.. C. E. BOSWORTH, Medieval Arabic culture and administration, Variorum Reprints, Londres 1982, 358 pages. Arabica, 1983, roč. 30, čís. 2, s. 222–223. Dostupné online [cit. 2021-02-19]. ISSN 0570-5398. DOI10.1163/157005883x00490.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Battle of Çamurlu na anglickej Wikipédii.