Portál:História

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 1 674 článkov.


Historický portál
Hérodotos
Hérodotos
Leopold von Ranke
Leopold von Ranke

História (zo starogr. ἱστορία historia – „skúmanie, poznanie minulosti“) je reálny proces vývoja ľudskej spoločnosti od najstarších čias až po súčasnosť. Výraz označuje aj spoločenskú vedu zaoberajúcu sa skúmaním a poznávaním minulosti s cieľom poskytnúť pravdivý obraz o dejinách ľudstva.

Historik využíva pri svojom výskume historické metódy, pričom pracuje s historickými prameňmi, ktoré podrobuje kritike a výkladu prostredníctvom pomocných vied historických. Dejepis je aplikovaná historická veda zameraná pre potreby pedagogiky. Prehľad historického bádania sa označuje ako historiografia.

Historický index (28. apríl - 8961 článkov)
? ! 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C Č D Ď E É F G H CH I Í J K L Ľ M N Ň O Ó Ô Ö P Q R S Š Ş T Ť U Ú V W X Y Z Ž
Odporúčaný článokupraviť
Reaktor Černobyľ-4
Reaktor Černobyľ-4

Černobyľská havária sa stala 26. apríla 1986, v černobyľskej atómovej elektrárni na Ukrajine (vtedy časť Sovietskeho zväzu). Ide o najhoršiu jadrovú haváriu v histórii jadrovej energetiky.

V priebehu riskantného pokusu sa v sobotu 26. apríla 1986 o 1:23:58 miestneho času (UTC+3), vo štvrtom reaktore černobyľskej elektrárne (známom ako Černobyľ-4) odohrala katastrofálna parná explózia, ktorá vyústila do požiaru, série ďalších explózií a roztaveniu jadra reaktora. Do ovzdušia sa uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý postupoval cez západnú časť Sovietskeho zväzu, Východnú Európu a Škandináviu. Boli kontaminované rozsiahle oblasti Ukrajiny, Bieloruska a Ruska, čo si vyžiadalo evakuáciu a presídlenie asi 200 000 ľudí. Približne 70 % rádioaktívneho spadu skončilo v Bielorusku. Nehoda zvýšila obavy o bezpečnosť sovietskeho jadrového priemyslu, spomalila na mnoho rokov jeho expanziu a zároveň nútila sovietsku vládu prehodnotiť mieru utajovania. Nástupnícke štáty po rozpade Sovietskeho zväzu – Rusko, Ukrajina a Bielorusko dodnes nesú bremeno pokračujúcich nákladov na dekontamináciu a liečenie ochorení spôsobených černobyľskou haváriou. Je ťažké presne zaznamenať počet úmrtí spôsobených udalosťami v Černobyle – odhady sa pohybujú od stoviek po stovky tisíc.


Vybraný citátupraviť
To je môj súcit so všetkým minulým, že vidím: je vydané napospas, – je vydané napospas milosti, duchu, šialenstvu každého pokolenia, ktoré príde, a všetko, čo bolo, si vysvetlí ako svoj most!
Mohol by prísť veľký násilnícky vládca, prešibaný netvor, ktorý by svojou milosťou a nemilosťou nútil a prinútil všetko minulé: až by sa mu stalo mostom a predzvesťou, hlásateľom a kikiríkaním.
Je tu však aj druhé nebezpečenstvo a môj druhý súcit: – kto zo spodiny pochádza, toho pamäť siaha po deda, – pri dedovi však prestáva čas.
Aj tým je všetko minulé vydané napospas: lebo by sa raz mohlo stať, že spodina sa stane pánom a v plytkých vodách sa utopí všetok čas.
– Zarathustra v diele Friedricha Nietzscheho Tak vravel Zarathustra (1885), III, „O starých a nových tabuliach“, 11[1]
  1. Citované podľa: Nietzsche, Friedrich (2002), Tak vravel Zarathustra : Kniha pre všetkých a pre nikoho, Bratislava: PhDr. Milan Štefanko – IRIS, str. 144, ISBN 80-89018-28-9 , preklad Rastislav Škoda

Zoznamy
  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty súvisiace s históriou
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému História
Vedeli ste, že...upraviť
Obrázokupraviť

Vyhláška

Protiamerická propaganda KSČ z roku 1952, ktorá nariaďuje občanom prácu na poliach jednotných roľníckych družstiev.


Najnovšie článkyupraviť

Vyhlásenie vojny Spojeným štátom a Veľkej Británii Slovenskou republikou · Prvá kríza v Taiwanskej úžine · Raquel May · Dámsky mier · Múzeum voskových figurín Madame Tussaudovej · Rusifikácia Ukrajiny · Bombardovanie Bratislavy 21. a 22. februára 1945 · Bombardovanie Devínskej Novej Vsi 6. decembra 1944 · Bombardovanie letiska Nový Dvor 20. septembra 1944 · Afganský konflikt · Ťaženie Sulejmana I. v roku 1529 · Palais de Chaillot · Nálet na piešťanské letisko 18. septembra 1944 · Bitka pri Sluis (1340) · Bohumila Ferenčuhová · Kliatba · Nagyváradský mier · Miroslav Londák · Ľudovít Haan · Ambiorix · Boje pri Prievidzi · Tretia pražská dohoda · Európske náboženské vojny · Druhá pražská dohoda · Francúzske náboženské vojny · Obliehanie Černihivu · Zákon o právnosti konaní súvisiacich s bojom o znovunadobudnutie slobody Čechov a Slovákov · Obliehanie Belehradu (1717) · Prvá pražská dohoda · Tomyris · Pražské dohody · Partizánske rabovanie a vraždy civilistov v Divine · Erna Diez · Fernando Collor de Mello · Mark Rutte · Branislav Manica · Masaker v Hájnikoch · Vašvársky mier · Bitka pri Svätom Gotarde (1664) · Drinopolský mier (1568)

Slovenská históriaupraviť
ĺink=Štátny znak Slovenska
ĺink=Štátny znak Slovenska

Dejiny Slovenska

Pravek
najstarší paleolit · starý paleolit · stredný paleolit · mladý paleolit · neskorý paleolit · mezolit · neolit · eneolit · stará bronzová doba · stredná bronzová doba · mladá a neskorá bronzová doba · halštatská doba
Protohistorické obdobie (včasná doba dejinná)
laténska doba · rímska doba · včasnoslovanské obdobie · Avarský kaganát · Samova ríša
Historické obdobie
Stredovek
Nitrianske kniežatstvo · Veľká Morava · Uhorsko
Novovek (1526 – 1918)
habsburská monarchia · Rakúsko-Uhorsko · formovanie moderného slovenského národa
Moderné dejiny (1918 – súčasnosť)
Prvá česko-slovenská republika · Druhá česko-slovenská republika · Slovenská republika rokov 1939 – 1945 · Československý národný výbor/Dočasné štátne zriadenie · Československá socialistická republika · Česká a Slovenská Federatívna Republika · Slovenská republika


Ďalšie články v kategóriách:

Správcovia portáluupraviť
  • Portál História založil 8. februára 2007 - Wizzard
Potrebujeme aj Tvoju pomoc pri tvorbe a úprave nasledujúcich článkovupraviť
Ostatné portály