Portál:Biológia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 3 734 článkov.
Biologický a ekologický portál

Biológia (grec. bios, βιος - život; logos, λογος - slovo) je náuka o živote. Toto všeobecné vyjadrenie zahŕňa viaceré skutočnosti:

V užšom zmysle je biológia veda o živých organizmoch, takých, ako ich poznáme na planéte Zem. Ale určenie presnej hranice medzi živou a neživou prírodou je niekedy problematické (v prípade vírusov, viroidov a priónov). Preto presné vymedzenie predmetu biológie nie je jednoznačné.

V širšom zmysle slova je biológia skupinou disciplín, klasických aj moderných, ktoré sa zaoberajú štruktúrou, funkciou a úrovňou organizácie (molekulárna, bunková, orgánová, ...) živých organizmov. Venuje sa aj vývojovým zmenám druhov - evolúcia. Na úrovni vzájomných vzťahov organizmov a ich vzťahov so životným prostredím študujú živú prírodu etológia a ekológia.

Zaoberá sa tiež praktickým využitím živej prírody človekom (aplikácia poznatkov v poľnohospodárstve, medicíne, farmakológii a pod.).

Biologický a ekologický index (28. apríl - 7295 článkov)
? ! 2 3 4 5 8 A Á B C Č D Ď E É F G H CH I J K L Ľ M N O Ó P Q R S Š T Ť U Ú V W X Y Z Ž
Odporúčaný článok
Chrbtica človeka - bočný pohľad
Chrbtica človeka - bočný pohľad

Chrbtica (lat. columna vertebralis) je názov osovej kostry (teda osovej časti kostry) stavovcov. Inými slovami je to súhrn stĺpovito usporiadaných stavcov (odtiaľ pochádza latinský, anglický a nemecký názov chrbtice - "stavcový stĺp").

Chrbtica živočíchov

U rýb nahrádza chordu (chrbtovú strunu) a pozostáva z veľkého množstva nediferencovaných stavcov, ktoré niekedy u jedného jedinca majú rôzne veľkosti. U obojživelníkov je spravidla len 9 stavcov, ale napríklad niektoré mloky majú 63 stavcov. U plazov sa chrbtica delí na prednú, krížovú a chvostovú časť. U vtákov je chrbtica tvorená rôznym počtom značne pozmenených stavcov. Krčná časť má 26 stavcov, začiatok hrudnej časti 3-10 stavcov (u niektorých vtákov je časť z nich zrastená). Koniec hrudnej časti spolu s ostatnými stavcami (okrem zadných chvostových) sú zrastené a tvoria mohutnú krížovú kosť pevne zrastenú s panvou. Zadné chvostové stavce sú značne zredukované (5-8 voľných stavcov a tzv. pygostyl). U cicavcov sa chrbtica skladá zo stáleho počtu stavcov v krčnej (7, z toho prvé dva sú atlas a axis), bedrovej (6) a krížovej časti (4 stavce zrastené do krížovej kosti), ale počet stavcov v hrudnej (12-15) a najmä chvostovej (3-5) časti je rôzny.


Systém živých organizmov

Systém živých organizmov dodnes nie je ucelený a nijaký dnes existujúci systém nie je všeobecne uznávaný. Tu sa nachádzajú štyri príklady možného triedenia najvyšších taxónov, tj. ríší, prípadne nadríší (domén, impérií) a vzťahov medzi nimi.

Systém 1

Systém 2

Systém 3

Systém 4

Vedeli ste, že...?
Pomalka Milnesium tardigradum
Pomalka Milnesium tardigradum
  • ...pobrežné rastliny a živočíchy začali kolonizovať plávajúce ostrovy z plastov?
  • ...jeden strom dokáže aktívne znížiť teplotu vzduchu vo svojom okolí vďaka výparu vody až o dva stupne Celzia?
  • ...pri každom nádychu vdýchne človek v priemere desať spór húb?
  • ...v jedinom kubickom milimetri oceánskej vody sa nachádza aj viac než milión buniek?
  • ...pri experimente 68 % pomaliek (Tardigrada) prežilo desaťdňový pobyt v otvorenom kozme?
  • ...riasy dokážu nadobudnúť výšku stromov?

Obrázok týždňa

Semená púpavy lekárskej (Taraxacum officinale)


Najnovšie články

Ryžové polia · Muškátovník voňavý · Monodora muškátovníková · Šalvia hispánska · Šalvia azúrová · Šalvia muškátová · Dead Clade Walking · Ježibaba pozmenená · Ježibaba belasá · Ježibaba (rod) · Pichliač Waldsteinov · Emily LeProust · Pichliač úzkolistý · Pichliač rôznolistý · Pichliač sivý · Pichliač roľný · Pichliač potočný · Pichliač panónsky · Pichliač močiarny · Pichliač lepkavý · Karol Kalchbrenner · Pichliač bezbyľový pravý · Pichliač bezbyľový · Bodliak sivastý · Karol Kolbenheyer · Bodliak ovisnutý pravý · Bodliak ovisnutý · Bodliak lopúchovitý pravý · Bodliak laločnatolistý · Bodliak kučeravý pravý · Kyselina 2-aminomukónová · Bodliak kopcový pravý · Charles Louis L’Héritier de Brutelle · Bodliak kopcový · Bodliak háčikatý pravý · Opioidné analgetiká · Pečeňové testy · Bodliak háčikatý · Lopúch plstnatý · Lopúch menší

Správcovia
Pomôž v biológii

Chceš pomôcť biologickému portálu? Môžeš napríklad:

  • Aktualizovať kategorizáciu. Počet biologických kategórií sa rýchlo rozrastá, neustále pribúdajú hlavne novozaložené taxonomické kategórie. Aby sme mali prehľad o počte nových článkov do nich zaradených, je nevyhnutné doplniť tieto kategórie do tohto zoznamu.
  • Vytvárať obrázky týždňa. Na Wikimedia commons je plno nádherných obrázkov, nám sa tu však opakuje len zopár. Vyber obrázok, napíš k nemu stručný a výstižný popis a rozšír našu zbierku!
  • Pridávať zaujímavosti. V prírode je plno fascinujúcich až neuveriteľných javov. Pridaj zaujímavosť a upozorni na článok s nezvyčajnými informáciami!


Alebo chceš pomôcť biologickému obsahu Wikipédie? Boli by sme veľmi radi, keby si nám pomohol napríklad:

Ak vytvoríš stránku o nejakom taxóne, nezabudni vytvoriť aj presmerovanie z jeho vedeckého názvu!

Skús pozrieť aj biologické, zoologické, botanické, mykologické, ekologické a biochemické výhonky.
Ostatné portály