Kaple Panny Marie Pomocné (Brtnice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple Panny Marie Pomocné
Kaple Panny Marie Pomocné
Kaple Panny Marie Pomocné
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
ZasvěceníPanna Maria
Architektonický popis
Stavební slohbarokní architektura
Další informace
AdresaBrtnice, ČeskoČesko Česko
UliceNa Kapli
Kód památky41834/7-4729 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple Panny Marie Pomocné stojí na vyvýšenině téměř v centru Brtnice, v ulici Na Kapli, naproti místnímu zámku. Nachází se zde jedno ze zastavení NS Brtnická stezka. Od roku 1972 je chráněna jako kulturní památka.[1]

Barokní kapli nechal v letech 16721673 postavit hrabě František Collalto; vysvěcena v roce 1685. V roce 1784 v rámci Josefínských reforem bylo rozhodnuto o jejím zrušení a došlo k jejímu odsvěcení. Po stranách kaple došlo v průběhu 18. a 19. století k vystavění domků, které původně sloužily jako špitál pro staré ženy. Dnes jsou v nich umístěny sociální městské byty.

Jedná se o bývalou kapli s obdélnou lodí, kterou zakončuje neodsazený trojboký presbytář. Vnějšek zdobí sokl, drobné opěráčky a nárožní liseny, vrchní část zakončuje korunní římsa. Celý objekt kryje sedlová střecha se západním barokním štítem. Vnitřek kaple je nyní přepatrovaný a rozdělený na byty, v minulosti se zde nacházely valené klenby a lunety.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-07-16]. Identifikátor záznamu 153963 : kaple P. Marie Pomocné. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]