Polanka nad Odrou (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Polanka nad Odrou
fotografie z ulice 1. května
fotografie z ulice 1. května
Poloha
AdresaPolanka nad Odrou, ČeskoČesko Česko
UliceJaromíra Šamala
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky52854/8-1650 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek v Polance nad Odrou se nachází v Polance nad Odrou nad potokem Polančice v okrese Ostrava-město. Zámek byl původně renesanční tvrzí ze 2. poloviny 16. století, kterou vybudovali Sedlničtí. První písemná zmínka o zámku pochází z roku 1586. Pak v 60. letech 17. století byl Vaneckými z Jemničky přestavěn na barokní zámek. Od roku 1835 náležel zámek a panství Blücherům a na jejich popud byl roku 1895 novorenesančně upraven. Nakonec ve 2. polovině 20. století byl přestavěn pro hospodářské účely a skladiště a původní kaple sv. Archanděla Michaela byla také zničena. Zámek je zchátralý, avšak má potenciál revitalizace (je to nejstarší budova v Polance) a řeší se jeho renovace.[1][2][3]

Rybník pod zámkem

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Zámek tvoří čtyřkřídlá patrová budova s malým vnitřním nádvořím a jedním patrovým bočním křídlem k západu, omítnutá brizolitem.[1]

Pod zámkem se nachází rybník s malým parkem. Rybník byl součástí původního obranného systému renesanční tvrze.[1]

Poblíž zámku se nachází Kostel sv. Anny s Parkem Václava Nelhýbla s Polanským bludným balvanem a také Úřad městského obvodu Ostrava - Polanka nad Odrou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Zámek Polanka nad Odrou, Horní Polanka. www.hrady.cz [online]. [cit. 2021-04-08]. Dostupné online. 
  2. zamek_odbornyposudek_rykl.pdf[nedostupný zdroj] (unas.cz)
  3. POLANKA nad Odrou - Renesančně-barokní zámek. www.zamek-polanka.unas.cz [online]. [cit. 2021-04-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-03-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]