Schoellerův palác

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schoellerův palác
Schoellerův palác, Cejl 157/50, Brno
Schoellerův palác, Cejl 157/50, Brno
Základní informace
Slohnovorenesance
Výstavba1868
Poloha
AdresaCejl 157/50, 602 00 Brno, Brno-střed, Zábrdovice, ČeskoČesko Česko
UliceCejl
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Schoellerův palác je novorenesanční městský palác vystavěný pro rakouského podnikatele Gustava Adolfa von Schoellera na brněnském předměstí Cejl.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Palác byl vystavěn roku 1868 Josefem Arnoldem na místě zbořené bývalé kaple sv. Anny, v bezprostřední blízkosti továrních budov. Směrem k Mlýnskému náhonu na stavbu navazoval rozlehlý park. Palác umístěný na nároží ulic Cejl a Valcha je charakteristický vrcholně novorenesanční fasádou s mohutným balkonem v ose hlavního průčelí. Pojetím je budova blízká stavbám brněnské okružní třídy, propojení paláce s přilehlou továrnou ji řadí do skupiny předměstských sídel brněnských průmyslníků. Reprezentační interiéry s dobovou výmalbou a štukovou výzdobou byly používány mj. pro pořádání pravidelných plesů.

Majitelé[editovat | editovat zdroj]

Palác byl vystavěn pro podnikatele a bankéře Gustava Adolfa von Schoellera, pocházejícího z významné rakouské průmyslnické rodiny Schoellerů, jejíž jedna větev se usadila v Brně a patřila mezi nejvýznamnější průmyslníky na Moravě. Budova s okolními průmyslovými stavbami patřila rodině až do konfiskace v roce 1945.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Zatloukal, Pavel: Brněnská architektura 1815-1915. Průvodce. Brno 2006, s. 60.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]