Portál:Letectvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 1 269 článkov.
Letecký portál

Letectvo je súhrn činností, zariadení a organizácií, ktorých cieľom je využitie vzdušného priestoru (vzduchového obalu Zeme) na lety leteckých dopravných prostriedkov, prípadne aj kozmických dopravných prostriedkov na lety do kozmického priestoru. Letecká doprava (resp. preprava) alebo vzdušná doprava (resp. preprava) je doprava (resp. preprava) vykonávaná vo vzdušnom priestore.

V súčasnosti, keď je väčšina lietadiel ťažších ako vzduch, ide najmä o lietanie lietadiel a helikoptér. Po anglicky sa tento odbor nazýva „aviation“, v slovenčine „aviatika“, čo väčšinou označuje všeobecne letectvo na Zemi.

Pojem „aeronautika“ (vzduchoplavba, vzduchoplavectvo) vznikol na začiatku letectva, keď po prvom vzlete teplovzdušného balóna bratov Montgolfierovcov vo Francúzsku, boli známe iba lietadlá ľahšie ako vzduch, čiže balóny a vzducholode.

Odporúčaný článok

Dassault Ouragan bol prvým francúzskym prúdovým stíhacím lietadlom. Išlo o stíhací bombardér, určený na ničenie pozemných cieľov.

Po druhej svetovej vojne modernizovali svetové mocnosti svoje vzdušné sily zavádzaním prúdových stíhacích lietadiel. Francúzska vláda taktiež zvažovala rôzne možnosti prechodu jej letectva zo zastaraných lietadiel s piestovými motormi na moderné stroje s prúdovým pohonom. V roku 1946 pripravilo velenie francúzskych vzdušných síl plán, ktorý navrhoval niekoľko alternatív. Keďže francúzsky letecký priemysel utrpel počas vojny značné škody a prúdové lietadlá domácej proveniencie neexistovali, zvažoval sa okamžitý nákup amerických F-84 Thunderjet. Ďalšou možnosťou bola licenčná výroba amerických P-80 Shooting Star alebo britských de Havilland Vampire a Gloster Meteor. Niektoré z týchto alternatív sa zrealizovali, Francúzsko však na vývoj vlastného lietadla nerezignovalo.

Zaujímavosti
  • ...na začiatku druhej svetovej vojny bol bombardér B-25 pri strmhlavom lete rýchlejší než väčšina vtedajších stíhacích lietadiel.

ďalšie zaujímavosti...

Vybraný citát
„Pre každého je dosť ťažké vytýčiť si smer činnosti a držať sa ho, najmä tvárou v tvár túžbam priateľov, ale pre letca je dvojnásobne ťažké zostať na zemi a čakať na správny okamih na vzlietnutie.“Glenn Curtiss
Pomôžte nám

Vytvoriť: Gloster Gladiator, Bristol Beaufighter, Bristol Blenheim, Douglas B-18 Bolo, Short Stirling, Handley Page Halifax, Short Sunderland, Supermarine Walrus, Westland Lysander, Nakadžima B5N, Micubiši G4M, Junkers Ju 86, Junkers Ju 188, LaGG-1, Iliušin Il-10, Airbus Beluga, Airbus A400M, Tupolev Tu-214, Amerika Bomber, Mil Mi-6, Mil Mi-10, Mil V-12, Šen-jang J-6, Schempp-Hirth Discus, Hawker Siddeley Harrier, British Aerospace Sea Harrier a ďalšie...

Rozšíriť alebo vylepšiť: Ornitoptéra, North American X-15, Distinguished Flying Cross (USA), British Taylorcraft Auster, Cessna 172, Lockheed Martin, Mil Mi-8, Star Alliance, Vystužená vzducholoď, Nevystužená vzducholoď, Douglas Aircraft Company, Blohm & Voss Bv 143, Letisko Senica, Letisko Trenčín, Messerschmitt Me 323, Mil Mi-26, Mil Mi-28, TAROM, Suchoj Superjet 100, Letisko, Lietadlová loď, Distinguished Flying Cross, Northrop Grumman B-2 Spirit, Tupolev Tu-4, Dejiny letectva, Dopravné lietadlo a ďalšie...

Zoznamy
Ocenené články

Dobré články Čo to je?


Príbuzné portály

Kozmonautický portál
 
Obrázok týždňa



Autor: Asiir
Prierez prototypom širokotrupého dopravného lietadla Airbus A300B1.


ďalšie obrázky...

Vybraná osobnosť

Izidor „Izo“ Kovárik (* 29. marec 1917, Kopčany – † 11. júl 1944, neďaleko Zvolena) bol slovenský stíhací pilot a letecké eso počas druhej svetovej vojny. Trikrát bol nasadený na východnom fronte proti Sovietskemu zväzu, pričom sa stal druhým najúspešnejším stíhacím pilotom Slovenských vzdušných zbraní a zároveň druhým najúspešnejším slovenským pilotom v druhej svetovej vojne. Oficiálne mu bolo priznaných 28 zostrelov nepriateľských lietadiel. Zahynul 11. júla 1944 pri cvičnom lete neďaleko Zvolena.

Izidor Kovárik sa narodil 29. marca 1917 v Kopčanoch (dnes v okrese Skalica) v rodine tesára. V Kopčanoch vyrastal a vychodil obecnú školu. V apríli 1938 sa prihlásil do brannej akcie „1000 nových pilotov“, v rámci ktorej absolvoval základný pilotný výcvik. Do armády vstúpil v auguste toho istého roku a následne bol poslaný do pilotnej školy v Spišskej Novej Vsi. Dňa 20. novembra 1939 úspešne ukončil štúdium a výcvik ako tretí najlepší v poradí z celkových 29 absolventov, pričom už v decembri bol zaradený ku stíhacej letke 11, ktorá bola vyzbrojená stíhačkami Avia B.534 a velil jej npor. Ivan Haluzický.

Dňa 22. júna 1941 začalo nacistické Nemecko s útokom na Sovietsky zväz. Slovensko sa spolu s ďalšími spojencami Nemecka k útoku pripojilo, a tak sa slovenské jednotky v júli 1941 presunuli na Ukrajinu.

Kategórie

Vyhľadávanie:
Správcovia portálu
Ostatné portály