Úpa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Úpa je rieka vo východných Čechách. Je to ľavostranný prítok Labe, má dĺžku 78,7 km, zaberá povodie s plochou 513,1 km² a v ústí dosahuje priemerný prietok 6,99 m³/s. Najvýznamnejšími prítokmi sú z ľavej strany Malá Úpa, Lysečinský potok, Trutina (Babský potok), Ličná, Rtyňka, Olešnice a z pravej strany Zelený potok, Maršovka, Válovický potok . Rieka preteká cez Pec pod Sněžkou, Horní Maršov, Svobodu nad Úpou, Mladé Buky, Trutnov, Úpice a Českú Skalicu.

Tok rieky[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Krkonošiach na Bílé louce severne od Studničnej hory, na západných svahoch Sněžky v blízkosti česko-poľskej štátnej hranice v nadmorskej výške 1 432 m n. m. Po obec Horní Maršov tečie juhovýchodným smerom, odtiaľ k mestu Mladé Buky na juh, k Trutnovu potom opäť na juhovýchod. Na území mesta sa najprv stáča k severovýchod, následne na juh až juhojuhovýchod. Medzi mestami Úpice a Česká Skalice tečie severojužným smerom výrazne zvlneným korytom cez tzv. Babiččino údolí. Za Českou Skalicou už pokračuje k ústiu juhozápadným smerom. Do Labe ústi pri meste Jaroměř v nadmorskej výške 250 m n. m.

Úpa je najvyššie prameniacou riekou v Česku. V pramennej oblasti prekonáva prevýšenie takmer 400 metrov Horním a Dolním úpským vodopádom k tzv. Úpskej jame. Cez Obří dol a Bukové údolí sa dostáva do letoviska Pec pod Sněžkou. Nad obcou Horní Maršov opúšťa územie národného parku Krkonoše, pod mestom Svoboda nad Úpou aj geomorfologický celok Krkonoše a vstupuje do celku Krkonošské podhůří, konkrétne podcelku Mladobucká vrchovina. Pri najväčšom meste na svojom toku, Trutnove, vstupuje do podcelku Trutnovská pahorkatina, pri osade Havlovice potom do podcelku Kocléřovský hřbet a tu preteká spomenutým údolím Babiččino údolí, v ktorom strávila svoje detstvo Božena Němcová a situovala sem dej známeho diela Babička. Pri obci Zblov je časť vody odvádzaná kanálom do vodnej nádrže Rozkoš. Na dolnom toku zároveň vstupuje do geomorfologického celku Orlická tabule.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Úpa