Červená voda (prítok Vajskovského potoka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Červená voda

(prítok Vajskovského potoka)

potok
Zdrojnica Lom, Nízke Tatry
Ústie Vajskovský potok, Dolná Lehota
Dĺžka 3,4 km
Povodie Hron
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-23-02-024
Číslo recipienta 4-23-02-2972
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Červená voda je potok na Horehroní, v severozápadnej časti okresu Brezno.[1] Je to ľavostranný prítok Vajskovského potoka, meria 3,4 km a je tokom IV. rádu. Je súčasťou katastrálneho územia obce Dolná Lehota, kde preteká iba neobývanými oblasťami.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Potok pramení na južnom okraji Nízkych Tatier, na juhovýchodnom svahu vrchu Lom (1 156 m n. m.), v nadmorskej výške cca 980 m n. m., severne od rekreačnej osady Krpáčovo.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie severojužným smerom v blízkosti malej chatovej osady na južnom svahu Lomu a následne vteká do Horehronského podolia (podcelok Lopejská kotlina). Tu tečie územím na západnom okraji Krpáčova, stáča sa na juhozápad, sprava priberá prítok z JJZ úpätia Lomu a následne zľava prítok, ktorý vyteká z vodnej nádrže Krpáčovo. Na dolnom toku sa stáča na juh a na juhovýchodnom úpätí vrchu Okosená (831,3 m n. m.), SSV od Dolnej Lehoty, sa v nadmorskej výške približne 592 m n. m. vlieva do Vajskovského potoka.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-06-30]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-06-30]. Dostupné online.