Čung-jang tien-š’-tchaj cung-pu ta-lou

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 39° 54′ 54″ s.š., 116° 27′ 27″ v.d.

Hlavná budova Čínskej televízie
Budova výstavbe (august 2007)

Čung-jang tien-š'-tchaj cung-pu ta-lou (po čínsky 中央电视台总部大楼 – pchin-jin: zhong yang dian shi tai zong bu da lou, doslova Veľká budova ústredia ústrednej televíznej stanice; po anglicky CCTV Headquarters) je mrakodrap v Pekingu, hlavná budova čínskej televíznej stanice Čung-kuo čung-jang tien-š’-tchaj (CCTV). S výstavbou sa začalo 22. septembra 2004 a budova bola dokončená v decembri 2008. Autormi projektu sú Rem Koolhaas a Ole Scheeren (OMA). Budova je vysoká 234 metrov a má 51 podlaží.[1]

Všeobecné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

CCTV je rozsiahlym projektom na vybudovanie reprezentatívneho kultúrneho zariadenia kultúrne prístupného verejnosti. Prípravy na stavbu začali v roku 2000 a vo februári roku 2002 Štátna komisia a pre rozvoj a plánovanie oficiálne schválila projekt na výstavbu.

CCTV je čínskou národnou televíziou, ktorá vysiela od roku 1958. Na začiatku roku 2004 mala na starosti 14 rôznych televíznych kanálov, okrem toho spravovala 6 experimentálnych PTV kanálov a jeden experimentálny HDTV (digitálny) kanál. Ide teda o dôležitý štátny aparát, ktorý sprostredkúva spravodajstvo a ostatné televízne vysielanie celému obyvateľstvu Číny. Zároveň má jeho nová hlavná budova demonštrovať technologický pokrok Číny a jej transformáciu v mediálnom veku.

Nové CCTV bude stáť v centre dynamického ekonomického diania celej Činy – v Pekingu (CBD). Táto oblasť je symbolom otvorenosti a ekonomickej sily Pekingu ako modernej medzinárodnej metropoly. Okrem mesta samotného reprezentuje celú krajinu. Ďalším dôvodom, pre umiestnenie CCTV v Pekingu bolo celkové oživovanie verejného priestoru a rozširovanie zelených plôch v Pekingu pred nadchádzajúcimi Olympijskými hrami v roku 2008.

Konečný projekt je výsledkom medzinárodnej architektonicko-urbanistickej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 10 veľkých medzinárodných architektonických kancelárií a architektov (napr. Toyo Ito), spomedzi ktorých vyšla úspešne OMA (Office for Metropolitan Architecture), so sídlom v Holandsku. Domácou kanceláriou spolupracujúcou na realizácií je East China Architectural Design & Research Institute (ECADI).

Koncept riešenia[upraviť | upraviť zdroj]

Čung-jang tien-š'-tchaj cung-pu ta-lou
Informácie
Celková plocha pozemku 18,7 ha
Stav Dokončená
Poloha 6 km od námestie Tien an Mien
12 km od pôvodnej budovy CCTV
23 km od Pekinského letiska
V centre Centrálnej obchodnej oblasti
Náväznosť na Fu-Ba metro
Celková úžitková plocha kancelárií 550 000 m²
Celkový rozpočet 600 000 000 USD

Pre tak významný projekt sa ako najlogickejšie riešenie ponúka mrakodrap, ktorý bude svojou výškou reprezentovať dôležitú inštitúciu. OMA ale nezvolila pre toto zadanie celkom bežný prístup. Tragický rozpor tradičných mrakodrapov podľa nich spočíva, v tom, že hoci majú potenciál stať sa dejiskom nových kultúrnych stimulov a životného štýlu, aktivity, ktoré sa odohrávajú vo väčšine dnešných veží sú rutinnými aktivitami.

Preteky o najvyššiu budovu sú tiež beznádejné – dominovať sa dá len krátko, kým príde niekto vyšší. Namiesto toho sa v projekte objavujú dve výškové štruktúry – CCTV a TVCC, ktoré sa mestský priestor pokúšajú ovládnuť pôsobivým vzhľadom, nie rozmermi. Lebo všetky mrakodrapy v Centrálnej obchodnej oblasti sú výnimočné, ale všetky len inak spracúvajú tému vertikality.

Hlavná budova[upraviť | upraviť zdroj]

V budove CCTV budú sústredené a navzájom prepojené všetky funkcie potrebné pre produkciu televízneho programu – administratíva, kancelárie, vysielanie, produkcia a služby. Dve hmoty vyrastajú zo spoločnej podnože, ktorá je čiastočne zapustená pod zem. Jedna z nich slúži na vysielanie, v druhej sú služby, výskum a vzdelávanie. Sú prepojené hore, aby tak vytvorili predsunuté kancelárie manažmentu. Takto sa vytvára nie 2-rozmerný mrakodrap, ale 3-rozmerná priestorová forma, ktorá symbolicky objíma mesto. Sústredenie televízneho vysielania do jednej budovy sa má zas uľahčiť spoluprácu a súdržnosť celej organizácie.

CCTV je uzavretou budovou pre zamestnancov a technické zariadenie. Pre verejnosť je vyhradený koridor, ktorý bude prechádzať celým areálom a poskytovať priehľady na jednotlivé fasády, na Peking a Zakázané mesto.

Televízne kultúrne centrum[upraviť | upraviť zdroj]

Televízne Kultúrne centrum (TVCC) je navonok otvorenou stavbou. Je určená návštevníkom, hosťom a verejnosti. Je v nej umiestené divadlo s kapacitou 1500 miest, veľká tanečná sála, výstavné priestory, nahrávacie štúdio a hlavná vysielacie centrum pre Olympijské hry v roku 2008. Vo veži je umiestnený luxusný hotel s príslušenstvom. Na juhovýchode areálu je Media Park, chápaný ako predĺženie zelenej osi Centrálnej obchodnej oblasti.

Media Park[upraviť | upraviť zdroj]

Na juhovýchode pozemku sa nachádza Media Park s plochou asi 25 600 m². Je zároveň predĺžením nákupnej a zelenej zóny na hlavnej osi CBD. Park sa skladá z kombinácie spevnených, zelených plôch a exteriérových štruktúr, ktoré poskytujú priestor pre vysielanie z exteriéru. Media Park tak zároveň oživuje mestský priestor a spája tvorbu televízneho programu s verejnosťou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]