Šablóna:Hudba/Odporúčaný článok/26 2009

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štúdiový album

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band je ôsmy štúdiový album skupiny The Beatles. V roku 2003 bol v časopise Rolling Stone umiestnený na prvom mieste medzi najvýznamnejšími albumami všetkých čias. Bol nahrávaný od 6. decembra, 1966 po dobu 129 dní. Tento album vyšiel 1. júna, 1967 v Spojenom kráľovstve a 2. júna, 1967 v USA.

Skladby tohto albumu vo významnej miere ovplyvnili tvorbu mnohých súčasníkov a nasledujúcich generácií hudobníkov a hudobných skupín populárnej hudby. Nachádza sa na vrchole rebríčka časopisu Rolling Stone: 500 najlepších albumov všetkých čias a je aj (ako celý album) v zozname skladieb storočia, ktorý vznikol v USA v spolupráci s organizáciou Recording Industry Association of America pri príležitosti nástupu nového storočia v roku 2001.

Nahrávanie albumu[upraviť zdroj]

Nahrávanie Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band prebiehalo v období utíchania najväčšej vlny popularity skupiny The Beatles, tzv. beatlemánie. U skupiny narastala vnútorná kríza a nechuť ku verejným vystúpeniam na koncertoch. Koncom roku 1966 vznikla aféra s výrokom Johna Lennona, ktorý mal v jednom z interview vysloviť aj vetu, že sú „väčší ako Ježiš“, čím si proti sebe pobúrili predstaviteľov katolíckej cirkvi a veriacich. Po kontroverznom, búrlivom turné na Filipínach, keď sa dostali do nemilosti režimu vtedajšieho diktátora Ferdinanda Marcosa po pozvaní na raňajky jeho manželkou Imeldou odohrali iba jeden oficiálny koncert po ktorom sa všetci, s výnimkou Paula McCartneyho, rozhodli že zrušia verejné vystúpenia a začnú sa venovať iba štúdiovým nahrávkam...viacej