Šošovková galaxia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
NGC 524, šošovková galaxia v súhvezdí Ryby. Na jej zábere z Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu vidíme miznúce špirálové štruktúry zo zvyškov prachu a plynu.
Šošovkovitá galaxia NGC 5866 sa nachádza v súhvezdí Draka
Prachový prstenec v blízkosti jadra galaxie NGC 1553

Šošovková galaxia alebo (staršie) šošovkovitá galaxia[1] je prechodný typ galaxie medzi eliptickou galaxiou a špirálovitou galaxiou v Hubblovej schéme. Má tvar šošovky s vypuklým jadrom a tenším diskom, ale v jej disku chýbajú náznaky špirálovej štruktúry. Šošovkové galaxie patria medzi diskové galaxie (podobne ako špirálové galaxie), ktoré už využili alebo stratili väčšinu zo svojej medzihviezdnej hmoty, tým pádom majú veľmi malý počet novovznikajúcich hviezd. Pozostávajú väčšinou zo starých hviezd (podobne ako eliptické galaxie). Prach sa vo väčšine šošovkových galaxií nachádza v blízkosti jadra a sleduje svetelnú stopu galaktického jadra. Ak sú natočené diskom kolmo k pozorovateľovi, niekedy je ich ťažké rozoznať od eliptických galaxií.

Morfologické variácie[upraviť | upraviť zdroj]

Aj napriek tomu, že šošovkové galaxie nemajú toľko rôznych podôb ako špirálovité galaxie, môžu byť rozdelené do niekoľkých podtried podľa vzhľadu. Niektoré tieto variácie sú popísané nižšie.

Guľatina[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa de Vaucouleurs systému klasifikácie môžu byť šošovkové galaxie rozdelené do troch podskupín založených na prítomnosti alebo absencii centrálnej guľovej štruktúry.

  • Označenie SA0 sa dáva šošovkovým galaxiám bez zjavného jadra.
  • Označenie SB0 sa dáva pri veľmi slabo viditeľnom jadre.

Vnútorné prstence a podtypy s vykrojením S[upraviť | upraviť zdroj]

Niektoré šošovkové galaxie obsahujú vnútorné prstence (S0 (r)) a S-vykrojenie (S0 (s)), niektoré majú dočasné označenie (S0 (rs)). Nakoľko tieto označenia boli zavedené pre špirálovité galaxie, hľadanie objektov, ktoré reprezentujú niektoré z týchto tried, je veľmi obtiažne.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Základné názvy z astronómie. Kultúra slova, 1980, roč. 14, čís. 5, s. 158-172. Dostupné online [cit. 2014-10-14]. ISSN 0023-5202.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lenticular galaxy na anglickej Wikipédii.