Štátny znak Austrálie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štátny znak Austrálie (od 1912)
Štátny znak Austrálie v rokoch 1908–1912

Štátny znak Austrálie (formálne známy ako Commonwealth Coat of Arms) je jeden zo symbolov Austrálie. Pôvodný znak bol Austrálii udelený kráľom Eduardom VII. 7. mája 1908, kým ten súčasný kráľom Jurajom V. 19. septembra 1912, hoci verzia z roku 1908 bola ešte nejakú dobu používaná, napr. na austrálskej šesťpencovej minci až do roku 1966.

Symbolika štátneho znaku[upraviť | upraviť zdroj]

V centre znaku je umiestnený štít, v ktorého poli sú umiestnené znaky šiestich austrálskych štátov, štít je ohraničený hermelínovou hranicou reprezentujúcou zväzok štátov:[1]

Štát Znak Opis
Nový Južný Wales Kríž svätého Juraja s levom
a hviezdami
Viktória Imperiálna koruna Južný kríž
Queensland Modrý maltézsky kríž a koruna
Južná Austrália Piping shrike
Západná Austrália Labuť čierna
Tasmánia Červený lev

V hornej polovici sú sprava doľava znaky štátov: Nový Južný Wales, Viktória a Queensland. V dolnej polovici sprava doľava: Južná Austrália, Západná Austrália a Tasmánia. Nad štítom je umiestnená zlatá sedemcípa Hviezda zväzu (Commonwealth Star, resp. Hviezda federácie - Star of Federation) nad modro-zlatým klenotom. Šesť cípov hviezdy reprezentuje šesť pôvodných austrálskych štátov, kým ten siedmy všetky austrálske teritóriá, prípadne budúce štáty.

Štítonosmikengura červená napravo a vták emu hnedý naľavo, ako zvieracie symboly Austrálie. Svojmu postaveniu vďačia skutočnosti, že sa vyskytujú iba na austrálskom kontinente a pravdepodobne boli vybrané ako najznámejšie austrálske zvieratá dostatočne veľké na to, aby mohli byť zobrazené ako nosiči štítu. Často sa uvádza, že vybratiu vďačia aj za fakt, že nedokážu cúvať, čo má značiť napredovanie krajiny. V skutočnosti to dokážu, hoci tak činia len veľmi zriedka.

V pozadí je veniec rastliny Acacia pycnantha (v Austrálii známa ako Golden Wattle), národnej rastliny Austrálie. V spodnej časti znaku je zvitok s nápisom Australia.

Erby austrálskych štátov a teritórií[upraviť | upraviť zdroj]

Nový Južný Wales Viktória Queensland Južná Austrália
Západná Austrália Tasmánia Severné teritórium Teritórium austrálskeho hlavného mesta

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]