AKSM-420

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
AKSM-420 v Minsku

AKSM-420 Vitovt (АКСМ-420 Витовт, tiež uvádzané ako Belkamunmaš 42003A, Белкамунмаш 42003А) je model nízkopodlažného trolejbusu, vyrábaného bieloruskou spoločnosťou Belkommunmaš. Prvýkrát bol predstavený v auguste 2007.

Trolejbus má 35 miest k sedeniu, z toho 29 tvoria pevné sedačky, 6 je sklopných. Vďaka tomu je tak možné upraviť kapacitu vozidla v dobách dopravných špičiek (menej sediacich a viac stojacich). Trolejbusom môže v jeden okamih cestovať až 115 cestujúcich.

Rozmery trolejbusu odpovedajú všeobecne prijatým štandardom – dĺžka 11,97 m, šírka 2,5 m, výška 2,86 m. Rám stroja je vyrobený z kompozitného materiálu. Trolejbus je vybavený nájazdovou rampou pre osoby so zníženou schopnosťou pohybu, takže je možné, aby vozičkár našiel do vozidla priamo z úrovne chodníka. Voz je tiež vybavený klimatizáciou, takže okná nemajú priestor pre vetranie.

Trolejbus je vybavený akumulátormi, takže vozidlo môže ísť až 5 km bez potreby neustáleho kontaktu s trolejovou sieťou. Tento prvok, ktorý je známy tiež aj z niektorých bratislavských trolejbusov, je úplne kľúčový pre rôzne situácie, medzi ktoré sa radia napríklad výluky, akutné zmeny trasy a pod.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku AKSM-420 na českej Wikipédii.