Ali ibn Rachid

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ali ibn Rachid
Základné informácie
Pôvod Slovensko Prešov, Česko-Slovensko
Žáner(-re) alternatívna hudba, experimentálny rock, art rock, post-punk, avantgardna hudba
Pôsobenie 19851999, 2007 -- súčasnosť
Vydavateľstvá ZOON Records
Gregor Agency Records
Azyl Music
Členovia skupiny
Ľubo Burgr
Dano Hurtuk
Jano Višnovský
Vlado Šipoš
Bývalí členovia
Martin Marinčák

Ali ibn Rachid (v preklade: Ali, syn Rachidov) je pôvodom prešovská alternatívna skupina považovaná za „jednu z najlegendárnejších slovenských skupín“[1]. Svojou melancholickou tvorbou nadviazala v druhej polovici 80. rokov na vlnu „najpodivnejších“[2] skupín slovenskej alternatívnej scény, ktoré sa vymykali štýlovo-žánrovému uchopeniu[2].

Ali Ibn Rachid nikdy nesmerovali k mainstreamovému úspechu, avšak popularitu u alternatívneho publika si získali už svojím debutovým albumom Ali ibn Rachid, ktorý českí kritici „vynášali do neba za originálnu hudbu a vtipné texty prirovnávali k Frankovi Zappovi.[1]

Kapela známa svojím veľkým nadhľadom a textami vychádzajúcimi z humoru, filozofie a situácií viazaných na pôvod skupiny si tiež na Slovensku zaistila silnú základňu fanúšikov, ktorí „neustále zháňali a počúvali jej bizarné albumy, aj napriek tomu, že skupina bola dlhé roky mŕtva a nefunkčná.“[1]

Skupina tiež výrazne ovplyvnila iné hudobné skupiny a hudobníkov, medzi inými komerčne úspešných Chiki liki tu-a.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Ali ibn Rachid založili v r. 1985 absolventi košického konzervatória huslista Ľubomír Burgr (v skupine: spev, klávesy) a kontrabasista Martin Marinčák, ktorí boli „znechutení atmosférou „vážnohudobného“ školstva.“[2] Ich tvorba preto začala smerovať k opaku, ktorými boli freejazzové experimenty. Burgr však časom začal upúšťať aj od tých, čo bolo ovplyvnené stretnutiami s recesistickými hudobníkmi, českou undergroundovou scénou, ale aj zahraničnými hudobníkmi Frankom Zappom, Iannisom Xenakisom či skupinami King Crimson či The Residents. Skupinu „hudobne“ ovplyvnilo aj počúvanie rozhlasu Slobodná Európa , „ktoré bolo v tom čase „obohatené“ o piskľavé zvuky rušičiek ŠtB[2].

Skupinu už v tom čase dopĺňali Dano Hurtuk (gitara, vokály), Jano Višňovský (tenor saxofón, vokály, tamburína) a bubeník Vlado Šipoš. Dychovú sekciu skupiny neskôr začali tvoriť Štefan Tkáč (klarinet, tenorsaxofón, vokály, syntetizátor) a Jozef Mičko (trombón, vokály). Vedúca osobnosť Ali ibn Rachid Ľubo Burgr sa už v tom čase mohol venovať experimentovaniu so syntetizátorom a možnosťami skupiny.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1992 - Ali ibn Rachid
  • 1997 - Ali ibn Rachid
  • 1998 - Ali ibn Rachid sa vracia
  • 2009 - Dancing

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c BÁLIK, Pete. Sme.sk, 20. 6. 2008, [cit. 2010-05-28]. Dostupné online.
  2. a b c d Ali Ibn Rachid [online]. Hudba.sk, [cit. 2010-05-28]. Dostupné online.