Allegro (softvér)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Allegro
Základné informácie
AutorShawn Hargreaves
VývojárAllegro developers
Posledná stabilná verzia5.2.7 (7. marec 2021; pred 1146 dňami)
Operačný systémMicrosoft Windows, MacOS, Linux a iné
Typ softvéruMultimediálny a herný SDK
LicenciaAllegro 4: Beerware[1]
Allegro 5: zlib
Ďalšie odkazy
Webová stránkaliballeg.org

Pozri aj Informačný portál

Allegro je open source knižnica pre tvorbu video hier, ktorá má implementovanú podporu pre základnú 2D grafiku, manipuláciu s obrázkami, textový výstup, zvukový výstup, vstup a časovače (ako aj ďalšie rutiny pre matice s pevnými a pohyblivými rádovými čiarkami), Unicode reťazce, MIDI sekvencie, prístup k súborovému systému, prácu so súbormi, dátové súbory a pre 3D grafiku. Allegro je akronym frázy Atari Low-Level Game Routines, čo vo voľnom slovenskom preklade znamená Nízkoúrovňové herné rutiny pre Atari.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Allegro napísal Shawn Hargreaves pre Atari začiatkom 90. rokov. Keď zistil, že táto platforma upadá, tak prepísal Allegro na Borland C++ a DJGPP kompilátory v roku 1995. Podpora pre Borland C++ bola zanechaná vo verzií 2.0, takže jediným podporovaným kompilátorom zostalo DJGPP. Shawn Hargreaves už nepracuje na vývoji tejto knižnice. Od verzie 4.0 dokáže knižnica pracovať s operačnými systémami DOS, Microsoft Windows, BeOS, Mac OS X a systémoch založených na Unixe. Je napísaná v programovacom jazyku C.

Rozšírenia[upraviť | upraviť zdroj]

Komunita užívateľov Allegra prispela viacerými doplňujúcimi knižnicami, ktoré riešili napríklad pohyb máp, import a export rôznych typov súborov. Rozšírenia sú zamerané najmä na prácu s novšími formátmi ako napríklad obrázkové PNG, GIF, JPEG, audiovizuálne MPEG video, hudobné Ogg, MP3, IT, S3M, XM, textové TTF a ďalšie.

Niektoré rozšírenia spájajú Allegro s inými programovacími jazykmi ako je napríklad Python, Perl, Scheme, C Sharp a iné.

Allegro je možné spojiť aj s OpenGL použitím knižnice AllegroGL. Verzia Allegro 5 už túto možnosť priamo podporuje.

Hry využívajúce Allegro[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Allegro Development Team. The giftware license [online]. [Cit. 2013-11-16]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]