Angela Sarafyanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Angela Sarafyanová
v roku 2017
Celé menoAngela Sarafian
Narodenie 30. jún 1983 (40 rokov)
Jerevan, Arménska SSR, dnes Arménsko
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2000 – súčasnosť
ManželNarek Ghaplanyan (od 2012 - 2017)

Angela Sarafyan (armén. Անժելա Սարաֆյան; * 30. jún 1983, Jerevan, Arménska SSR, dnes Arménsko) je arménsko-americká herečka. Známa je z televízneho seriálu Westworld (2016 - 2022), hrala jednu z hlavných postáv.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Sarafyanová sa narodila v Jerevane v Arménsku, ktorý bol vtedy súčasťou Sovietskeho zväzu. Keď mala štyri roky, presťahovala sa s rodičmi do Spojených štátov a usadili sa v Los Angeles. Jej otec je herec a jej matka je maliarka. Ako dieťa navštevovala hodiny baletu a hrala na klavíri.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Sarafyanová debutovala v televíznom seriály Sudkyňa Amy, v epizódnej úlohe v roku 2000. V roku 2002 hosťovala v televíznom seriály Buffy, premožiteľka upírov. Ďalej hrala epizódne úlohy v ďalších televíznych seriáloch, ako napríklad C.S.I.: Kriminálka New York, Odložený prípad alebo Mentalista. Objavila sa aj vo videoklipe k piesni Britney Spears "Stronger".

V roku 2008 si zahrala vo filme Krásny život, po boku Dany Delany, Debi Mazar a Reny Owen. Hrala jednu z hereckých úloh vo filme Stratený v Arménsku z roku 2012. O rok neskôr, si zahrala vo filme Špión, ktorý dostal negatívne recenzie od filmových kritikov.

V roku 2016 sa objavila vo filme The Promise, ktorý hovoril príbeh o arménskej genocíde. V tom istom roku, bola Sarafyanová obsadená ako jedna z hlavných postáv, v televíznom seriály Westworld. V roku 2018 si zahrala v krátkomentrážnom filme Pin-Up, kde Sarafyanová získala uznanie za svoj herecký výkon bola ocenená štyrmi filmovými oceneniami.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Sarafyanová sa vydala za arménskeho hereckého kolegu Nareka Ghaplanyana počas natáčania filmu Stratený v Arménsku (2012) s ktorým sa rozviedla v roku 2017. V súčasnosti je Angela vo vzťahu (2021) s Colinom Carrierom, vdovcom po Tatiane Carrier.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Angela Sarafyan na anglickej Wikipédii.