Aon Center (Los Angeles)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 34° 2′ 57″ s.š., 118° 15′ 25″ v.d.

Aon Center

Aon Center (predtým známa aj ako United California Bank Building alebo First Interstate Tower) je a moderný kancelársky mrakodrap na Wilshire Boulevard v Los Angeles v Kalifornii. Ide o čiernu budovu s bielymi hranami.

Mrakodrap má 262 metrov a má 62 poschodí. Architektom bol Charles Luckman z The Luckman Partnership. Využitie má pre komerčné priestory (väčšinou kancelárie, sídla firiem; 1626 m2 na poschodie).

Budova má tvar kvádra (s podstavou 38 × 56 metrov, s nepatrným skosením cca 2 metre v poslednom poschodí) a vzdialene pripomína bývalé „dvojičky“ Svetového obchodného centra, s ktorými má spoločný aj návrh vo forme robustného jadra a oceľových stĺpov spevňujúcich steny budovy; viacsegmentovú štruktúru (dolný a horný segment, pričom horný segment je ľahší a tenší než ten dolný).

Keď bol na prelome rokov 1973/74 dokončený, bol najvyššou budovou na západ od Mississippi (o 2 m prekonal Transamerica Pyramid), ale v roku 1982 ho výškou prekonala budova Texas Commerce Tower. Teraz je druhou najvyššou budovou v Los Angeles (po U.S. Bank Tower, ktorý bol dokončený v roku 1989).

4. mája 1988 krátko pred pol jedenástou večer v 12. poschodí budovy vznikol požiar, ktorý sa podarilo (s veľkým úsilím a nasadením veľkého množstva ľudí a techniky) uhasiť až v 2:19 nasledujúceho dňa. Požiar bol skomplikovaný tým, že nefungoval protipožiarny systém, ktorý bol v tú dobu vo výstavbe. Bolo aj riziko, že sa požiar nepodarí skrotiť a tým dôjde ku strate celej budovy.

Oheň poškodil päť poschodí a škody sa vyšplhaly na 50 miliónov dolárov. Horšie bolo, že zranil 40 ľudí a vyžiadal si jednu obeť. Bol to najhorší požiar výškovej budovy v histórii Los Angeles. Toto neštastie si vynútilo zmenu v legislatíve, aby všetky výškové budovy mali nainštalované protipožiarny systém (predtým to platilo len pre tie novopostavené).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aon Center (Los Angeles) na českej Wikipédii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Rekordy
Predchodca
City National Plaza
213 m
Najvyššia budova Los Angeles
Aon Center
1974-1989
262 m
Nástupca
U.S. Bank Tower
310 m