Arber Xhekaj

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Arber Xhekaj

Štátna príslušnosť Kanada Kanada  a
Česko Česko
Narodenie 30. január 2001 (23 rokov),
Hamilton, Ontário, Kanada
Prezývka WiFi, Arby, Arbs
Pozícia obranca
Streľba ľavá ruka
Výška a váha 193 cm, 108 kg
Tím Montreal Canadiens
Aktívna činnosť 2022 – súčasnosť

Arber Xhekaj (* 30. január 2001, Hamilton, Ontário, Kanada) je kanadsko-český hokejový obranca albánskeho pôvodu. V súčasnosti nastupuje za Montreal Canadiens v National Hockey League.[1]

Hráčska kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Juniorská kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V dorasteneckých rokoch nedokázal upútať pozornosť skautov, keď ako hráč Hamilton Huskies zostal jedným z dvoch mladíkov na súpiske, ktorý neprešiel draftom do juniorskej ligy OHL. Túto skutočnosť prijímal natoľko ťažko, že v tom období dokonca zvažoval skončiť s hokejom. Na naliehanie rodičov, ale napokon pri športe vytrval.[2]

Po neúspechu na drafte OHL sa presunul do tímu St. Catharines Falcons pôsobiacom v ontárijskej lige GOJHL, ktorá sa v hierarchií juniorských súťaží v Kanade nachádza pod OHL. V drese Falcons odohral ročník 2017-18.

Do vytúženej OHL sa napokon prebojoval v roku 2018. Na jeseň toho roku si vyslúžil pozvánku do predsezónneho kempu od mužstva Kitchener Rangers. Trénerov zaujal vďaka zlepšenému hernému prejavu a miesto na súpiske si vybojoval. Odvtedy bol stálicou v obranných radoch Rangers, v ktorého drese odohral dve sezóny a pridal by tretiu, nebyť pandémie COVID-19, pre ktorú sa zrušila.

Kvôli epidémii prišiel na celý rok o hokej, a pretože nikdy neprešiel draftom NHL, nemal vyhliadky na profesionálnu kariéru. Z tohto dôvodu sa zamestnal ako predavač vo veľkoobchodnom reťazci Costco. Za pultom ale vydržal krátko, hokejové tréningy preňho zostávali prioritou, a tak ho prepustili pre nedostatočnú pracovnú dostupnosť.

V sezóne 2021-22 sa obnovilo fungovanie ligy OHL a Xhekaj sa vrátil do Kitcheneru. Rangers ho vymenovali za asistenta kapitána, ale v priebehu základnej časti ho vymenili do tímu Hamilton Bulldogs. Novému tímu pomohol ukoristiť ligový titul a následne aj Memorial Cup.

Profesionálna kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po vydarenej sezóne korunovej titulom sa dočkal pozvánky do nováčikovského kempu Montrealu Canadiens. Vedenie mužstva prvotne plánovalo podpísať Xhekaja ako posilu pre farmársky celok Laval Rocket v AHL, ale gradujúce výkony na turnaji nováčikov a v predsezónnych zápasoch nebolo možné ignorovať, a tak sa Xhekaj zmestil na súpisku Canadiens už vo svojej prvej profesionálnej sezóne.[3] Miesto v zostave sa pre Xhekaja našlo aj vďaka zraneniam skúsenejších obrancov Mikea Mathesona a Joela Edmundsona.

V najlepšej hokejovej lige sveta debutoval 12. októbra 2022 a stal sa prvým hráčom v dejinách NHL s priezviskom začínajúcim na písmeno X.[4] Prvý bod zapísal o tri dni neskôr, v zápase proti Washingtonu Capitals prihrával na gól. Neskôr v priebehu októbra sa dostal do centra pozornosti fanúšikov naprieč ligou, keď vo svojom prvom pästnom súboji v NHL dostal na lopatky Zacka Kassiana, jedného z najobávanejších bitkárov celej súťaže.[5]

Za Montreal Canadiens stihol v ročníku 2022-23 odohrať 51 zápasov s bilanciou päť gólov, osem asistencií a 101 trestných minút. Sezóna sa pre neho skončila predčasne v polovici februára, keď utrpel zranenie ramena. Aj napriek svojej indispozícii zostal najtrestanejším hráčom celku.[6]

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Xhekajov otec pochádza Albánska, jeho mama z Hradca Králové. Obaja emigrovali do Kanady v 90. rokoch a spoznali sa počas pobytu v tom istom hoteli v Hamiltone.[7]

Xhekaj okrem kanadského pasu vlastní aj české občianstvo. Priznal, že pokiaľ by mu nevyšiel sen o NHL, tak zvažoval presun do Česka, kde sa chcel uplatniť v tamojších ligách.

Prezývku „Wifi“ mu vymysleli spoluhráči, pretože im Xhekajovo priezvisko pripomínalo náhodne vygenerované heslá na routeroch.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Wifina s českým pasem. Montreal se zamiloval do Xhekaje [online]. NHL.cz, [cit. 2023-03-07]. Dostupné online.
  2. Opinion | You may not know how to pronounce Xhekaj now. But you will.. The Hamilton Spectator, 2022-01-21. Dostupné online [cit. 2023-03-07]. ISSN 1189-9417. (po anglicky)
  3. Canadiens' Arber Xhekaj jumping ahead in race to earn a job on blue line [online]. Sportsnet.ca, [cit. 2023-03-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. . Dostupné online.
  5. Canadiens' Arber Xhekaj delivers message after beating up Zack Kassian [online]. montrealgazette, [cit. 2023-03-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Montréal Canadiens at eliteprospects.com [online]. www.eliteprospects.com, [cit. 2023-03-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. NATHANSAGER. Hamilton native Xhekaj makes Montreal Canadiens' opening night NHL roster | inTheHammer [online]. insauga | Local Online News, 2022-10-11, [cit. 2023-03-07]. Dostupné online. (po anglicky)