Areál VŠP

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vysoká škola poľnohospodárska (teraz Slovenská poľnohospodárska univerzita)

Areál VŠP je komplex, ktorý navrhol Vladimír Dedeček a Rudolf Miňovský (zomrel počas projekcie) pre vtedajšiu Vysokú školu poľnohospodársku, dnešnú Slovenskú poľnohospodársku univerzitu. Realizácia bola uskutočnená v rokoch 1961 – 1966.

Areál Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre, ktorého koncept v roku 1960 pripravili architekti Vladimír Dedeček a Rudolf Miňovský, patrí k najvyššie hodnoteným architektúram Slovenska 20. storočia, za ktorý získali prestížne ocenenie – Cenu Dušana Jurkoviča.

Urbanistické a architektonické riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Urbanistický koncept univerzity Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre ovplyvnil výraz celého mesta. Na pravom – historickom brehu rieky Nitry je pri mlyne situovaný internát a na voľných plochách na druhej strane rieky je riešená hlavná časť areálu ako voľná skladba špecializovaných laboratórií, pracovísk aj športových zariadení nadväzujúcich na rozsiahlu botanickú záhradu.

Z urbanistického konceptu sú jasne definované základné dispozičné celky. Napríklad veľké posluchárne vytvárajú skladbu optimálne prístupných a v pokojnom prostredí situovaných výtvarne umocnených článkov. Aula maxima, s priemerom 36 metrov a kapacitou 600 miest je prístupná aj širšej verejnosti ako reprezentačný priestor, vytvára hlavný nástup do areálu. V najvyššej deväťpodlažnej budove sídli rektorát a teoretické katedry, samostatne stojace je chemický pavilón a pavilón rádioizotopov.

Účinné je spolupôsobenie architektonických detailov vytvorených novodobými technologickými ale aj technickými prostriedkami umocnenými farbou, konkrétne . Sú to napríklad balkóny, situované ako unikátne výtvarné prvky na čelách vyšších fakultných objektov. Okrem všeobecne známych architektonických a urbanistických hodnôt budova vyniká aj svojím novátorským poňatím v porovnaní s architektonickým myslením v päťdesiatych rokoch, kedy podobná úloha vyžadovala symetrické, monoblokové palácové riešenie. Vysoká škola poľnohospodárska je príkladom novej dynamickej štruktúry – zavedenie systému organicky zviazaných, významovo diferencovaných celkov ako kvalitatívne vyšší urbanistický systém vývoja osídlenia, do istej miery podobný mestu Brasília, ktoré v tom istom období vytvorili Oscar Niemeyer a Lucio Costa. Je výrazom snahy architektov pochopiť potreby súčasnej spoločnosti a vystihnúť svoju dobu s jej atribútmi spoločenského, technologického a kultúrneho vývoja.

V spoločnosti sa objavili nové kvality, progres, ukazovateľ do budúcna, teda aj príklad poučenia pre nasledovníkov, ktorí postavili toto dielo do popredia záujmu. Výstavba Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre je dokumentom rozvoja stavby miest v šesťdesiatych rokoch.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°18′15″S 18°05′40″V / 48,304256°S 18,09444°V / 48.304256; 18.09444