Bakler

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bakler spredu a zozadu
Boj mečom a baklerom, list z Tacuinum Sanitatis ilustrovaného v Lombardii, ca. 1390.
Írsky okrúhly štít

Bakler (franc. bouclier 'štít', zo starej francúzštiny bocle, boucle 'puklica'; angl. buckler, vyslov: [bakler], IPA: [ˈbʌklə]) je malý štít o priemere od 15 do 45 cm, držaný v ruke. Všeobecne sa používal ako doplnková súbojová zbraň v období stredoveku a renesancie. Vďaka svojej veľkosti poskytoval slabú ochranu voči strelám, ale bol užitočný na odrazenie protivníkovho meča či palcátu. Zo stredovekých spisov poznáme jeho dve hlavné formy. Prvou je jednoduchý okrúhly štít s päsťou priamo za puklicou a rôznymi profilmi a hĺbkou okraja. Taktiež mohli mať rôzne výčnelky alebo zúbkované okraje. Druhou formou je preliačený obdĺžnik, ktorý predstavuje Achille Marozzo vo svojej Opera Nova.

Rukopis MS I.33, považovaný za prvú príručku pre ozbrojený boj (okolo r. 1300), obsahuje opis systému boja s mečom a baklerom.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Bakler sa využíval viac ako by sa zdalo. Bola to jednoduchá no efektívna zbraň, často kombinovaná s krátkym mečom, falchionom alebo rapírom, populárna najmä v období od 12. do 17. storočia[1]. Pokiaľ ide o šerm, plnil bakler rôzne úlohy, ale MS I.33 zmieňuje päť hlavných využití, z ktorých každé pracuje s jeho malými rozmermi a dobrou ovládateľnosťou.

  • Ochrana ruky: Primárna funkcia bakleru bola ochrániť voľnú ruku.
  • Odrážanie: Ľahkosť a zakrivenie vynikajúco slúžia na odrážanie útočiacich čepelí.
  • Zástera: Zbrane používané s baklerom závisia na rýchlych pohyboch, pri ktorých i sekunda predstavuje výhodu. Nositeľ bakleru ho mohol použiť na zakrytie ruky s mečom, aby tak protivníkovi neprezradil nasledujúci útok.
  • "Oceľová päsť": Baklerom sa dalo zaútočiť buď úderom priamo puklicou, alebo jeho okrajom.
  • Zovretie: Dal sa použiť na pritlačenie protivníkových rúk k jeho telu, prípadne využiť pri rôznych úchopoch, čo umožnilo kontrolovať súpera.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.thearma.org/essays/SwordandBuckler.htm The Sword & Buckler Tradition

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Buckler na anglickej Wikipédii.