Barman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Barman
Ada Colemanová sa stala druhou ženou na pozícii vrchnej barmanky renomovaného Savoy Hotela v Londýne. Na snímke pri práci okolo roku 1920.

Barman je pracovník, ktorého úlohou je príprava a podávanie širokého sortimentu miešaných nealkoholických a alkoholických nápojov. Zákazníkov obsluhuje pri pulte za barom, alebo prijíma objednávky od čašníkov pre obsluhu pri stole. Barman - čašník môže pracovať vo verejných stravovacích jednotkách, akými sú reštaurácie, kaviarne, rekreačné zariadenia, hotely, kaviarne, paluby lodí, jedálenské vozne vo vlakoch, v rôznych kluboch, na banketoch a recepciách a na iných miestach[1]. Môže pracovať v bare, ktorého je zároveň aj majiteľom, alebo môže byť len zamestnancom.

Čo robí barman[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem prípravy nápojov musí barman taktiež vykonávať aj iné doplňujúce činnosti. Po prvé, musí prijímať platby od zákazníkov.

Druhou veľmi dôležitou časťou barmanskej práce je príprava pomôcok, čo zahŕňa hlavne:

  • prípravu pohárov, riadu, alkoholu a ostatných prísad potrebných na vyhotovenie nápoja
  • príprava ľadu, ktorý býva v mnohých miešaných nápojoch kľúčovým prvkom
  • príprava ozdôb, ovocia, zeleniny – barman musí myslieť aj na estetický vzhľad nápoja

V niektorých väčších baroch takéto činnosti zabezpečuje pomocný personál podniku alebo pomocný barman. Taktiež rešpektovanie hygienických predpisov a dodržiavanie čistoty je v tomto povolaní samozrejmosťou.

Barman vykonáva svoju prácu najčastejšie pred očami zákazníka, čo ale nemusí byť pravidlom. V niektorých reštauráciách, kde sa pozornosť sústreďuje hlavne na jedlo a gastronomický zážitok, je práca barmana pre zákazníkov skôr neviditeľná. Ale naopak v baroch, kam ľudia prichádzajú hlavne kvôli miešaným alkoholickým a nealkoholickým nápojom, je práca barmana z veľkej časti aj šou. Príprava nápoja musí byť predvedená ako zábavné predstavenie ukončené perfektne namiešaným nápojom, ktorý nielen chutí skvele ale aj jeho vzhľad je estetický a bezchybný. V televíznych seriáloch a filmoch sa často barman zobrazuje ako "bútľavá vŕba" pre návštevníkov baru, počúva problémy a často aj radí. S niečím podobným sa môžeme v realite stretnúť skôr v menších a komornejších baroch.

Profesia barman[upraviť | upraviť zdroj]

Na prácu barmana nie je nevyhnutné žiadne špeciálne vzdelanie, najdôležitejším kritériom sú skúsenosti a znalosti. Barman musí ovládať základné informácie o alkohole, jeho druhoch a kvalite, recepty rozličných miešaných alkoholických a nealkoholických nápojov, základy ozdobovania a servírovania nápojov. Je možné zaučiť sa priamo pri práci v bare od skúseného kolegu alebo získať základné znalosti v kurze. V dnešnej dobe existuje veľká ponuka dlhších alebo kratších barmanských kurzov, je možné taktiež absolvovať pomaturitné kvalifikačné štúdium. V tomto povolaní je nevyhnutné neustále sledovanie nových trendov a ďalšie vzdelávanie sa.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]