Bibliografická databáza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bibliografická databáza je databáza, ktorej základ tvoria bibliografické záznamy[1][2]. Predstavuje organizovanú digitálnu zbierku odkazov na publikovanú literatúru slúžiacu primárne na vyhľadávanie bibliografických informácií. Môže zahŕňať články vo vedeckých časopisoch, príspevky alebo abstrakty v konferenčných zborníkoch, úradných a verejných publikácií, patentov, kníh atď. Bibliografické databázy môžu byť k dispozícii online alebo na dátových nosičoch (napr. DVD). Na rozdiel od bežných bibliografických katalógov knižníc ponúkajú aj analytické nástroje a možnosti vyhľadávania v indexovaných informáciách napr. v abstraktoch, názvoch, autoroch alebo kľúčových slovách.[3]

Bibliografická databáza môže mať všeobecnú pôsobnosť alebo pokrývať konkrétnu akademickú disciplínu, ako je počítačová veda, fyzika či chémia. Značný počet bibliografických databáz je stále proprietárny - prevádzkovaný súkromnými spoločnosťami, dostupný pod licenciou od poskytovateľov alebo priamo z indexových a abstrakčných služieb, ktoré ich vytvárajú. Takými sú napríklad najväčšia bibliografická databáza Scopus (spoločnosti Elsevier) alebo databáza Web of Science (spoločnosť Thomson Reuters).

Mnohé bibliografické databázy sa vyvinuli do digitálnych knižníc a poskytujú plnotextový prístup k indexovanému obsahu. Ostatné konvergujú s ne-bibliografickými vedeckými databázami, aby vytvorili komplexnejšie systémy disciplinárnych vyhľadávačov, ako napríklad Chemical Abstracts alebo Entrez.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KTD - Úplné zobrazení záznamu, bibliografická databáze [online]. aleph.nkp.cz, [cit. 2017-10-27]. Dostupné online. (po česky)
  2. SKLENÁK, Vilém, a kol. Data, informace, znalosti a Internet. 1. vyd. V Praze : C. H. Beck, 2001. ISBN 80-7179-409-0.
  3. FEATHER, John; STURGES, Paul. International Encyclopedia of Information and Library Science. [s.l.] : Taylor & Francis, 2003. 736 s. ISBN 978-0-203-40330-3. S. 127. (po anglicky)