Bitka pri Asane

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Asane
Súčasť prvej čínsko-japonská vojny

Pohľad na bitku
Dátum 25. júl 1894
Miesto neďaleko kórejského prístavu Asan
Casus belli boj o nadvládu v Kórei
Výsledok jasné víťazstvo Japonska
Protivníci
Japonská vlajka Japonské cisárstvo Vlajka dynastie Čching Čínske cisárstvo
Velitelia
Námorný znak Japonska Kózó Cuboi Vlajka dynastie Čching Fang Po-čchien
Sila
3 chránené krížniky 1 chránený krížnik,
1 delový čln
Straty
delový čln potopený, chránený krížnik ťažko poškodený

Bitka pri Asane (alebo tiež pri Pungdo či Feng-tao) bola námorná bitka medzi Japonskom a čínskym cisárstvom dynastie Čching. Odohrala sa neďaleko kórejského prístavu Asan 25. júla 1894 a predchádzala vyhláseniu prvej čínsko-japonskej vojny.

Pozadie[upraviť | upraviť zdroj]

V júli 1894 vyslala Čína svoje expedičné jednotky do Kórei, kde sa mali podieľať na potláčaní ľudového povstania vedeného sektou Tonghak. K rovnakému postupu sa však odhodlalo aj Japonsko, ktoré taktiež vyslalo svoje jednotky do Kórey. Keďže Japonsko i Čína považovali Kóreu za svoju sféru vplyvu, bolo v Tokiu rozhodnuté vyvolať ozbrojený konflikt s čínskymi jednotkami a vychýliť tak misky váh na japonskú stranu.

Bitka[upraviť | upraviť zdroj]

Asan bol kórejský prístav, kam mierila hlavná časť čínskych expedičných síl po mori. K prístavu sa priblížila japonská eskadra chránených krížnikov pod velením admirála Kózóa Cuboia (lode Akicušima, Jóšinó a Naniwa) s cieľom blokovať tento pre čínske jednotky významný dopravný uzol. Okolo siedmej hodiny rannej 25. júla 1894 sa Cuboiove lode stretli s čínskym chráneným krížnikom Čchi-jüan a delovým člnom Kuang-yi, ktoré sem boli vyslané zabezpečiť poslednú fázu plavby transportnej lode Kao-šeng s čínskymi vojakmi na palube. Hoci medzi štátmi nebola vyhlásená vojna, došlo k začatiu paľby. Po viac ako hodinovej prestrelke bol Kuang-yi potopený a Čchi-jüan ťažko poškodený, kvôli čomu sa stiahol. Bitka sa tak skončila jasným víťazstvom Japonska.

Po bitke[upraviť | upraviť zdroj]

Transportná loď Kao-šeng, spolu so sprievodným delovým člnom Čchao-ťiang, priplávala k prístavu Asan okolo deviatej hodiny toho istého dňa. Zastavil ju krížnik Naniwa a došlo k rokovaniam o kapitulácii lodi. Čínski vojaci na palube transportu kapituláciu odmietli, a loď bola následne potopená. Zahynulo okolo 700 Číňanov.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CLEMENTS, Jonathan. Admiral Tōgō: Nelson of the East. London : Haus Publishing, 2010. ISBN 978-1-906598-62-4. Kapitola Sink the Kowshing. (po anglicky)
  • OLENDER, Piotr. Sino-Japanese Naval War 1894-1895. Sandomierz : Stratus, 2014. (Maritime Series; zv. 3105.) ISBN 978-83-63678-30-2. Kapitola Battle of Pungdo, s. 46 až 51. (po anglicky)
  • PAINE, S.C.M.. The Sino-Japanese War of 1894-1895: Perceptions, Power, and Primacy. New York : Cambridge University Press, 2009. ISBN 978-0-521-61745-1. (po anglicky)
  • WRIGHT, Richard N. J.. The Chinese Steam Navy 1862-1945. London : Chatham Publishing, 2000. ISBN 1-86176-144-9. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bitva u Asanu na českej Wikipédii.