Blatský dom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Statok č.p. 27 v Zbudove (Dívčice).

Blatský dom je typickou pôvodnou stavbou ľudového staviteľstva centrálnych nížinatých oblastí Južných Čiech. Bol stavaný takmer výlučne z hlinených tehál, alebo z kameňa, ktorého je v tejto oblasti dostatok. Býval jednopodlažný, celý murovaný a uličná fasáda bola oblúkovo zakrivená a bohato zdobená štukovou výzdobou.

Oblasť blatského domu by sa dala rozdeliť na viacero podoblastí, pričom každá z nich má určité špecifické znaky, ktorými sa v nich architektúra odlišuje. Vo všeobecnosti sa ale rozlišujú iba dve oblasti:

  • Soběslavská Blata, resp. Soběslavsko-veselská Blata, v ktorých prevláda tehlové murivo nad kamenným a ktorých štuková výzdoba je voľne rozložená po celej fasáde. Oblasť sa rozkladá v oblúku na okraji centrálneho rašeliniska, v ktorom sa rašelina dodnes ťaží. Ide o výnimočný typ architektúry nielen v Južných Čechách, ale je veľmi cenný aj v rámci celého Česka.
  • Zbudovská Blata, resp. Hlubocká Blata, ktoré sú typické volútovými ornamentami na uličnej fasáde (priečelí). Oblasť sa rozprestiera na severovýchod od Českých Budějovíc.