Brusnianka (potok)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Brusnianka
potok
Zdrojnica sútok Pekla a Brzáčky
Ústie Hron
Dĺžka 8,9 km
Povodie 26,26 km² (2 626 ha)
Povodie Hron
Rád toku III.
Hydrologické poradie 4-23-02-050
Číslo recipienta 4-23-02-2742
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Brusnianka je potok na Hornom Pohroní[1], vo východnej časti okresu Banská Bystrica. Je to ľavostranný prítok Hrona, meria 8,9 km a je tokom III. rádu. Preteká úzkou dolinou a má charakter horskej bystriny.

Charakteristika povodia[upraviť | upraviť zdroj]

Priemerná lesnatosť povodia dosahuje 70 %, v hornej časti povodia prevláda ihličnatý porast (najmä smrek obyčajný), na dolnom toku sa postupne pridružuje porast jelše lepkavej. Spád toku je 552 m, sklon toku 62,72 ‰, priemerný sklon povodia 107,8 ‰, koeficient vývoja toku 1,51 a hustota riečnej siete 1,04 km/km². Z hypsografických stupňov je najviac zastúpený interval 600-800 m (cca 40 % územia), z hľadiska orientácie voči svetovým stranám prevláda severná a západná orientácia, čo podmieňuje pomalšie topenie snehu v jarných mesiacoch a zamŕzanie toku v zime. Naopak teplé minerálne pramene vyvierajúce v kúpeľoch spôsobujú, že pod nimi už tok nikdy nezamŕza.

Zdrojnice[upraviť | upraviť zdroj]

Brusnianka vzniká sútokom dlhšieho, zľava pritekajúceho potoka Peklo a sprava pritekajúceho potoka Brzáčka pri samote Trosky-Brzáčka v nadmorskej výške približne 558 m n. m. Peklo pramení vo Veporských vrchoch, v podcelku Čierťaž, na severozápadnom svahu Žliabkov (1 128,4 m n. m.) v nadmorskej výške cca 1 055 m n. m. Brzáčka pramení tiež vo Veporských vrchoch na juhojuhozápadnom svahu Čierťaže (1 204,3 m n. m.) v nadmorskej výške cca 955 m n. m. Brzáčka je konvenčne považovaná za hlavný tok a jej tok sa zarátava do celkovej dĺžky Brusnianky.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Brzáčka tečie od prameňa najprv severozápadným smerom, po pribratí prvého prítoku sa stáča na západ a ďalej na západojuhozápad. Peklo tečie sprvu na západ, pričom sa esovito ohýba, po pribratí svojho prvého prítoku smeruje prechodne na západojuhozápad. V blízkosti osady Starý majer sa oblúkom stáča a pokračuje severoseverozápadným smerom. Od ich sútoku tečie Brusnianka k ústiu Čiernej doliny smerom na sever, potom sa stáča na severoseverozápad a na začiatku obce Brusno sa oblúkom stáča k ústiu na západ.[2]

Geomorfologické celky[upraviť | upraviť zdroj]

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

Do Hrona sa vlieva priamo v obci Brusno, južne od centra obce, v nadmorskej výške približne 403 m n. m.

Obce[upraviť | upraviť zdroj]

Brusnianka preteká katastrálnym územím obcí:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.