Budova Chirana – Dental

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Budova DIPLOMAT DENTAL leží v zmiešanej zóne na okraji Piešťan. V okolí sú rôzne výrobné objekty, ale sú tu aj obytné domy. Tesne vedľa stojí charakteristický Ružový mlyn. Počiatky firmy siahajú do polovice 20. storočia – vznikla roku 1958. Autorom rekonštrukcie bol Ing. Arch. Branislav Somora.

Pred rekonštrukciou[upraviť | upraviť zdroj]

Areál Chirany bol postavený v neskorých päťdesiatych rokoch na základe projektov Pražského projektového ústavu na dobrej úrovni. Administratívna budova tvorila tradične s vrátnicou vstupný objekt, bola päťpodlažná, nepodpivničená, s plochou strechou. Mala jedno dvojramenné schodisko s výťahom, ktorého monolitické steny šachty spolu so štítovými stenami tvorili zavetrovací statický prvok objektu. Každé podlažie bolo vytvorené radením bunkových kancelárií pozdĺž stredovej chodby. Na šiestom podlaží bola umiestnená strešná nadstavba strojovne výťahu a ateliér firemného dizajnéra.

Po rekonštrukcii[upraviť | upraviť zdroj]

Z pôvodného objektu bol zachovaný iba železobetónový skelet so schodiskom. Kompozične je budova zložená z troch navzájom prelínajúcich sa hmôt, a to pôvodného hranola v pôvodných proporciách, nového vloženého polvalca a novej vloženej trojuholníkovej hmoty. Trojuholníková hmota je konzolovito predsadená oceľová konštrukcia pred pôvodnou fasádou. Tak sa dosiahla možnosť ľahkého osadenia celozasklenneho plášťa.

Spája sa tradícia hmotného sokla s progresivitou a dynamikou hornej trojuholníkovej zasklenej hmoty. Ako humanizačný prvok tu pôsobí zeleň relaxačnej záhrady umiestnenej na strešnej terase.

Ústredná budova je spojená s hlavnými halami krytým zaskleným mostíkom a sú v nej hlavné administratívne pracoviská, na najvyššom poschodí s riaditeľom, ktorý má výhľad na terasu so zeleňou, je tu ďalej ekonomický, obchodný a školiaci úsek a skúšobne, kde sa už pracuje nielen s dokumentmi, ale aj s konkrétnymi výrobkami.

Architekt Branislav Somora premenil niekdajšiu nenápadnú hranolovú stavbu s ľahkou závesovou stenou zo šesťdesiatych rokov na tvarovo výraznejší objekt. Nadsadený klin, hoci sa zdá, nezdvojuje fasádu. Tento ústupok má však podstatnú výhodu – vo vnútri je objekt rozľahleší. Priestory, ktoré architekt zásadne uvoľnoval, získali tak ešte viac voľnosti.

Šikmé plochy zvyknú vytvárať hluché miesta, ktoré sa len veľmi ťažko dajú funkčne využiť. Usporiadanie vnútorných priestorov tam, kde sa vnútri prejavuje dolná šikmá hrana klinu je harmonické. Čo je však pri budove podstatnejšie ako kompozičné jemnosti, je pozoruhodné spojenie architektonického výkonu s charakterom inštitúcie.

Použitá literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • EUROSTAV - vyd. :august 2005 , 11. ročník, ISSN 1335 – 1249
  • PROJEKT – vyd. máj 2005
  • Matúš Dulla: Slovenská architektúra od Jurkoviča po dnešok, vydavateľstvo PERFEKT, 1. vydanie, rok vydania 2007

Súradnice: 48°35′28″S 17°48′58″V / 48,591165°S 17,816015°V / 48.591165; 17.816015