Buffalo Bill

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Buffalo Bill pozri Buffalo Bill (rozlišovacia stránka).
William Frederick Cody
americký dobrodruh a legendárna postava Divokého Západu
americký dobrodruh a legendárna postava Divokého Západu
Narodenie26. február 1846
Le Clair, Iowa
Úmrtie10. január 1917 (70 rokov)
Denver
PodpisBuffalo Bill, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Buffalo Bill
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Buffalo Bill

William Frederick Cody, prezývaný Buffalo Bill (* 26. február 1846, Le Clair, Iowa – † 10. január 1917, Denver) bol americký dobrodruh a legendárna postava Divokého Západu. Svoju slávu získal hlavne vďaka dobrodružným novelám Edwarda Judsona.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Už vo svojich pätnástich rokoch vstúpil do služieb Pony Expressu. Na koni prevážal poštovné zásielky, z východného pobrežia na západné, cez nebezpečné indiánske územie. Po vypuknutí Občianskej vojny slúžil v armáde Únie ako vojenský prieskumník.

Po vojne sa v roku 1867 nechal najať ako zásobovateľ a za 500 dolárov mesačne dodával bizónie mäso pre robotníkov pracujúcich na stavbe kansaskej pacifickej dráhy. Vďaka tejto práci získal svoju prezývku a stal sa jedným zo symbolov vyhubenia bizónov.[1] Podľa niektorých zdrojov ich počas šiestich mesiacov postrieľal 4 280 kusov.

Roku 1869 si ho ako jeden zo symbolov Divokého západu vybral Edward Judson, nazývaný „Buntline“ a spísal cez 200 románov s Buffalo Billom v titulnej úlohe (tzv. bufalobilky). Okrem toho sa Bill stal aj hrdinom niekoľkých divadelných hier. O jednej z nich, Zvedovi prérie, napísal New York Herald: „… Dielo tak hlúpe a tak zle zahrané, že je až zaujímavé…“.[chýba zdroj]

Krátko pracoval ako šerif a jazdec Wild West Show, než natrvalo zakotvil ako riaditeľ veľkej jazdeckej šou. Prešiel s ňou celé Spojené štáty a neskôr aj Európu.[1] Vďaka tejto šou sa ešte viacej rozšírila jeho sláva a on sa stal už počas života legendou. V neskoršom veku už ani nedokázal rozlišovať medzi tým, čo je v jeho živote fakt a čo fikcia. Preto je nutné k jeho vlastným životopisom pristupovať s rezervou.[chýba zdroj]

Buffalo Bill zomrel na chorobu obličiek.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b William “Buffalo Bill” Cody [online]. 1907, [cit. 2013-06-02]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Buffalo Bill

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Buffalo Bill na českej Wikipédii.