Kaskádové vrchy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Cascade Range)
Kaskádové vrchy
(Cascade Range)
The Cascades
Pohorie
Stratovulkán Mount Rainier, ležiaci v štáte Washington, najvyšší vrch pohoria
Štáty USA, Kanada
Fed. štáty Oregon, Washington, Kalifornia, Britská Kolumbia
Najvyšší bod Rainier
 - výška 4 392 m n. m.
 - súradnice 46°51′1.9″S 121°45′35.6″Z / 46,850528°S 121,759889°Z / 46.850528; -121.759889
Dĺžka 1 100 km, S/J
Mapa pohoria
Mapa pohoria
Wikimedia Commons: Cascade Range
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kaskádové vrchy (nesprávne Kaskádové pohorie; po angl. Cascade Range; skrátene Cascades, kanadská časť sa nazýva aj Cascade Mountains alebo Canadian Cascades), je horské pásmo, tiahnúce sa v smere juh-sever po západnom pobreží Severnej Ameriky, od severnej Kalifornie, cez Oregon a Washington až po rieku Fraser v Britskej Kolumbii v Kanade. Z Európanov preskúmal pohorie ako prvý kapitán George Vancouver, ktorý aj pomenoval viacero štítov. Neskôr prešla cez pohorie expedícia Lewisa a Clarka, využila pritom rieku Columbia.

Kaskádové vrchy sú zaujímavé výskytom sopečnej činnosti (jediným na území kontinentálnych USA - bez Havajských ostrovov a Aljašky). Nachádzajú sa tu vyhasnuté, ale aj aktívne sopky (Rainier, Hood, Shasta, Lassen Peak, Saint Helens atď.). Kaskádové vrchy sú súčasťou tichomorského prstenca sopiek, nazývaného Ohnivý kruh. Pre pôvodných obyvateľov Ameriky sú nevyčerpateľnou studnicou povier a mýtov, taktiež sú domovom jedného z mýtických zvierat - Bigfoota.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Juh pohoria je nižší (priemer 1 500 m) a užší (30 – 50 km), sever je naopak vyšší a širší. Pohoriu dominujú sopky, ktoré často prevyšujú okolité vrchy až dvojnásobne – nazývajú sa aj High Cascades (doslova „vysoké kaskády“). Najvyšší vrch je Mount Rainier (4 392 m). Najvyššie štíty v severnej časti pohoria sú pokryté celoročným ľadom.

Vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Cez Kaskádové vrchy sa predierajú dve rieky: v americkej časti rieka Columbia a v kanadskej Fraser. Rieka Columbia tiekla územím ešte skôr a ako sa pohorie postupne zdvíhalo, prerezávala ho a vytvorila nádherné scenérie.

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie sa začalo formovať v pliocéne. Jeho vznik, ako aj pretrvávajúca vulkanická aktivita je zapríčinená subdukciou platne Juan de Fuca pod severoamerickú platňu. Pred 50 miliónmi rokov tvorila platňa Juan de Fuca minikontinent, ktorý sa neskôr spojil so Severnou Amerikou.

Chránené územia[upraviť | upraviť zdroj]

V pohorí sa nachádzajú štyri národné parky a veľa iných chránených území.

  • Lassen Volcanic National Park
  • Crater Lake National Park
  • Mount Rainier National Park
  • North Cascades National Park

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 45° 22′ 25″ s. š., 121° 41′ 02″ z. d.