Charitatívny singel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Charitatívny singel alebo charitatívna nahrávka je skladba, ktorú vydali hudobníci, pričom väčšina alebo celý výťažok ide venovanej nadácii alebo charite.

Singel Georga HarrisonaBangla Desh“ z roku 1971 je všeobecne uznávaný ako vôbec prvý účelovo vytvorený charitatívny singel – v tomto prípade na pomoc pri financovaní pomoci po Cyklóne Bhola v roku 1970 a Bangladéšskej vojne za nezávislosť. Vyzbierané peniaze boli venované UNICEF, rovnako ako výťažok z hviezdneho Harrisonovho charitativního koncertu (opäť prvého svojho druhu), ktorý sa konal v Madison Square Garden v New Yorku a jeho spin-off koncertný album a film. Toto je jeden zo spôsobov využitia umeleckého talentu ako umenie pre charitu.

Niektoré z ďalších raných charitatívnych nahrávok pochádzajú z Music for UNICEF z januára 1979 s favoritmi ako ABBA – „Chiquitita“ a Bee Gees“ – „Too Much Heaven“ vydanými ako single, z ktorých všetky honoráre išli UNICEF-u. V novembri 1984 Band Aid so skladbou „Do They Know It's Christmas?“ odštartovala revolúciu charitatívneho singla, ktorá sa popularizovala počas 80. rokov.

V Spojených štátoch charitatívne single dosiahli svoj vrchol v roku 1985 s piesňou „We Are the World“ od USA for Africa, ale potom v podstate vymreli. V Spojenom kráľovstve sa však charitatívne single (najmä Comic Relief) stali každoročnými hitmi.

Účelovo vyrobené „charitatívne single“ však neboli prvými charitatívnymi nahrávkami. Už v roku 1956 vydali The Lord's Taveners disk so 78 otáčkami za minútu, ktorý obsahoval šesť skladieb darovaných vtedajšími populárnymi umelcami. Ten bolo vytvorený s vďačnosťou The Decca Record Company a celý zisk z nahrávky spolu s honorármi a honorármi od umelcov, vydavateľov atď., bol venovaný The National Playing Fields Association. Toto bola prvá charitatívna nahrávka, ktorá sa dostala do britskej hitparády a dostala sa na druhé miesto. Kvôli úspechu po nej v roku 1957 nasledovala druhá kompilácia.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Charity record na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).