Charles Rolls

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Charles Rolls
spoluzakladateľ britskej automobilky Rolls-Royce
Charles Rolls
Narodenie27. august 1877
Londýn, Spojené kráľovstvo
Úmrtie12. júl 1910 (32 rokov)
Bournemouth, Spojené kráľovstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Charles Rolls

Charles Stewart Rolls (* 27. august 1877, Londýn, Spojené kráľovstvo – † 12. júl 1910, Bournemouth) bol spoločne s F. H. Royceom zakladateľom britskej automobilky Rolls-Royce.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Rolls bol synom 1. baróna Llangattock. Študoval na Eton College a Trinity College v University of Cambridge. Od mladosti sa zaujímal o motory. V roku 1884 v Anglicku založil jedno z prvých zastúpení francúzskych automobiliek. Vďaka tomu, aj svojmu záujmu sa zoznámil s Henrym Roycom, ktorý mal v Manchesteri úspešnú firmu, zaoberajúcu sa mechanickými a elektrickými prístrojmi. V roku 1906 založili firmu Rolls-Royce. Royce do podniku vložil svoje znalosti a vyrábal autá, Rolls poskytol financie a staral sa tiež o obchodné záležitosti.

Rolls bol tiež priekopníkom letectva. Bol zakladajúcim členom britského Kráľovského aeroklubu a tiež druhým Britom, ktorý vlastnil pilotný preukaz. Ako prvý človek v roku 1910 prekonal jediným nonstop letom kanál La Manche tam aj naspäť v rovnakom lietadle. V tom istom roku však prišiel o život pri nehode svojho lietadla pri Bournemouthu, pri ktorej sa zadná časť jeho stroja Wright Flyer odlomila. Tak sa zapísal do dejín ako prvá britská obeť leteckej havárie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]