Chrípková pandémia v roku 2009

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
     štáty s potvrdenými smrteľnými prípadmi
     štáty s potvrdenou infekciou chrípky
     štáty s podozrením na infekciu chrípky

Chrípková pandémia v roku 2009 bola pandémia nového variantu chrípkového vírusu typu A podtypu H1N1 (písané aj A/H1N1) šíriaca sa u ľudí, ktorá vypukla v apríli v roku 2009 Mexiku a postupne sa šírila do USA a do ďalších krajín. O názvoch chrípky pozri nižšie.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Symptómy sú teplota nad 39 stupňov, častý kašeľ, bolesti hlavy a svalov, nádcha, zápal hrdla, slabosť a únava. Prenos je kvapkami z nosa a úst alebo priamym dotykom. Inkubačná doba je 1 až 8 dní. Choroba je vysoko nákazlivá. Vakcína špeciálne na tento typ vírusu existuje, začne sa však predávať až od októbra 2009.Chrípka typu A (H1N1)sa dá liečiť Oseltamivirom a Zanamivirom.

Situácia na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 28. mája 2009 sa ochorenie vyskytlo aj na Slovensku. V priebehu trvania epidémie na Slovensku bolo ochorenia oficiálne preukázané u 1210 ľudí (máj 2009 - apríl 2010). Najskôr boli vyšetrované všetky osoby prichádzajúce zo zahraničia, ktoré vykazovali klinické príznaky chrípky. Na jeseň, v čase maximálneho šírenia pandemickej chrípky boli laboratórne vyšetrované už len hospitalizované osoby s akútnym respiračným ochorením, úmrtia a vzorky zasielané od sentinelových lekárov. Symptómy tohto ochorenia sú podobné ako symptómy chrípky.

Pandemická vakcína bola na Slovensko dovezená v množstve 1 milión dávok. V decembri boli dovezené prvé dodávky. Celé množstvo vakcíny bolo dovezené vo februári 2010. Hlavný hygienik SR priebežne vydával výzvy na očkovanie – pre zdravotníckych pracovníkov, tehotné ženy, rizikové skupiny, osoby zabezpečujúce chod krajiny. Celkovo bolo zaočkovaných 4 910 osôb v starostlivosti vybraných lekárov. Celková zaočkovanos osôb v starostlivosti vybraných lekárov na Slovensku bola cca 1,4 %.

Na toto ochorenie už zomrelo 57 ľudí (z tohto počtu bola v 39 prípadoch zaznamenaná aj iná závažná diagnóza) Pandémia chrípky bola vyhlásená 11. júna 2009 a bola ukončená 10. augusta 2010.

Názov chrípky spôsobujúcej epidémiu[upraviť | upraviť zdroj]

Choroba, ktorá vyvolala túto epidémiu, sa zvykne často nazývať rovnako ako ochorenie ošípaných známe pod názvom chrípka ošípaných (angl. swine flu; v slovenčine sa používa aj nesprávny variant prasacia chrípka prevzatý z češtiny). Názov je nevhodný, pretože:

  • vírus je kombináciou génových segmentov vírusov chrípky ošípaných (severomerického variantu a euroázijského variantu), vtáčej chrípky a ľudskej chrípky
  • je sporné, či chrípka pôvodne pochádza z ošípaných a až potom prešla na ľudí
  • môže vyvolať nemiestne obavy z konzumácie bravčového mäsa

Svetová zdravotnícka organizácia pôvodne navrhla názov North American influenza (doslova "severoamerická chrípka"), neskôr spolu s EK názov novel flu virus (doslova "chrípkový vírus nového druhu, neobvyklý/nový chrípkový vírus"), z čoho pochádza názov nová chrípka. V Izraeli zaviedli z náboženských dôvodov názov mexická chrípka, pretože moslimovia a židia považujú bravčové mäso za nečisté, ale toto označenie sa používa aj mimo Izraela.