Cyklistická trasa Vlčí Důl

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Obvyklý pohľad na chodník

Cyklistická trasa Vlčí Důl bola prvým cyklistickým chodníkom v kraji, vybudovaným v roku 2002 na mieste zrušenej železničnej trate 8c z Českej Lípy do Žizníkova. Je dlhá 4,3 km a stala sa súčasťou cyklotrasy 3054. Meno má po obci Vlčí Důl.

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodná jednokoľajová železničná trať viedla z už nepoužívanej Mestskej železničnej stanice v Českej Lípe cez Svárov, okolo továrne Narex, súbežne s cestou z Českej Lípy do Zákupov. Vlaky tu jazdili od roku 1900. Na rázcestí s odbočkou k Žizníkovu bola železničná zastávka Dobranov, trať sa potom od cesty odklonila k dnes funkčnej zastávke Vlčí Důl - Dobranov v katastri obce Vítkov (Česká Lípa). Dĺžka trate bola približne 6 km. Po vybudovaní železničných preložiek v Českej Lípe (Trať 086) bola v roku 1989 prevádzka na trati 8c zrušená.

Neskôr boli koľaje demontované a väčšia časť trate (4,3 km z celkových 6) bola pokrytá asfaltom, cyklotrasa bola označená ako číslom cyklotrasy 3054, tak aj dopravnými značkami na oboch koncoch a krížení sa s cestami. Nevyužívané, zarastené koľaje zostali okolo mestskej stanice, sčasti vo Svárove.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad z cyklotrasy na podtekajúci Dobranovský potok

V Českej Lípe začína upravená cyklotrasa v štvrti Svárov pri bývalej továrni Narex (výrobca náradia), kde sa napája na mestskú komunikáciu. Rovinatá trasa preklenuje zátopové územie Ploučnice porastené jelšinami a tŕstím v blízkosti cestnej výpadovky z Českej Lípy na Zákupy. Na trase je most cez Ploučnicu a mostíky pre vodu prúdiacu okolo pri častých záplavách. Po necelých 2 km pretína cestu, odbočku na Žízníkov. Pri odbočke je zachovalá budova železničnej zastávky Dobranov, dnes slúžiaca ako obytný domček. Trasa pokračuje lesíkmi s nepatrným vystúpaním smerom k železničnej zastávke Vlčí Důl - Dobranov. Po trase je v zalesnenom území len strážny domček, tiež využívaný na bývanie a most cez Dobranovský potok. Na konci vyasfaltovaného úseku pri zastávke Vlčí Důl je vybudované odpočívadlo s mapou, cyklotrasa 3045 odtiaľ pokračuje po cestách 3.triedy.

Koniec zozadu želez.zastávky Vlčí Důl

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Cyklotrás využívajú hojne ako cyklisti, tak výletníci na kolieskových korčuliach aj peší turisti. Miestnym turistom je odporúčaný na webe mesta okruh v dĺžke 15 km po tejto cykloceste, potom do Heřmaničiek a návrat cez Žizníkov späť do Českej Lípy.

Cyklotrasa Vlčí Důl bola začlenená do cyklotrasy 3054 z Provodína do Českej Lípy[1], s využitím novo budovanej Cyklotrasy Varhany do Kamenického Šenova a do Nového Boru. V Českej Lípe sa dá napojiť na druhú z vybudovaných cyklotrás na Písečnú (tj. Cyklotrasa 3053).

V pláne je chodník začleniť do budovanej trasy Zelená cyklomagistrála Ploučnice.[2]

Mesto Česká Lípa pripravilo vďaka získanej dotácii od Libereckého kraja opravu za 240 000 Sk štyroch mostov na trase.[3]Práce sú vykonávané na jeseň 2013.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mapa KČT 15, Máchův kraj, 4. vydanie. Praha : Trasa s.r.o, 2008. ISBN 978-80-7324-168-1.
  2. Jan Šebelka. Ještěd je zase o něco blíže Hamburku. Propojí ho cyklomagistrála. idnes.cz, 2013-04-21. Dostupné online [cit. 2016-07-07].
  3. Kristýna Brožová. Cyklisté po stezce do Vlčího dolu budou jezdit pohodlněji. i-noviny.cz, 2013-08-26. Dostupné online [cit. 2016-07-07].
  4. Kristýna Brožová. Na cyklostezce do Vlčího dolu opravují mosty. i-noviny.cz, 2013-10-30. Dostupné online [cit. 2016-07-07].

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cyklostezka Vlčí Důl na českej Wikipédii.