Dáždnik

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dáždnik

Dáždnik je zariadenie, ktoré umožňuje schovávať aj ochraňovať osoby a predmety pod ním ukryté pred dopadajúcim dažďom, slnečným žiarením (potom sa nazýva aj slnečník), niekedy (po istý čas) aj padajúcim snehom. Ide o sťahovateľnú plochu pokrytú nepremokavým materiálom tvoreným impregnovanou látkou, či plastovou fóliou, ktorá je umiestnená na drevených alebo kovových tyčiach. Tieto tyče konštrukciu podopierajú, aby sa nepoddala a umožňovala roztiahnutie. Na lepšie uchopenie (držanie) je dáždnik vybavený držadlom, ktoré je niekedy vybavené zahnutou rukoväťou.

Dnes sa vyrába celá škála dáždnikov od rôznych tvarov, veľkostí, farieb a materiálov. Niektoré sa vyrábajú ako skladacie, kedy sa dá dáždnik postupne do seba zasunúť, čím sa značne zmenší. Iné sú vyrábané len v celku a slúžia ako forma vychádzkovej palice. Menšie dáždniky sú pôvodne dáždniky dámske, tieto bývajú veľmi často prevedené ako skladacie tak, aby sa vošli do malej dámskej kabelky, bývajú tiež výrazne farebné. Veľké čierne dáždniky sú dáždniky pánske, tieto obvykle nebývajú skladacie.

V prípade, že dáždnik slúži na ochranu proti slnku, hovoríme o slnečníku. Často sa plocha dáždnika či slnečníka využíva ako reklamná plocha.

Dáždniky boli v niektorých dobách aj istým symbolom anglického džentlmena a obchodníka, ako také sa stali aj veľmi obľúbenou rekvizitou v mnohých nemých filmových groteskách.

Symbolu dáždnika sú venované dva znaky v znakovej sade Unicode: U+2602 (☂) je samotný dáždnik, U+2614 (☔) je dáždnik s kvapkami dažďa.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Dáždnik

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Deštník na českej Wikipédii.