David Mareček

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
David Mareček
český hudobný pedagóg a manažér, generálny riaditeľ Českej filharmónie
český hudobný pedagóg a manažér, generálny riaditeľ Českej filharmónie
Narodenie14. apríl 1976 (48 rokov)

MgA. David Mareček, PhD. (* 14. apríl 1976) je český hudobný pedagóg a manažér, od februára 2011 generálny riaditeľ Českej filharmónie.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval brnianske konzervatórium v odboroch klavír (1996) a dirigovanie (1998), magisterské štúdium na Janáčkovej akadémii múzických umení v odbore klavír (2002) a doktorandské štúdium v odbore interpretácia a teória interpretácie tamtiež (2007).

V rokoch 1998–2006 sa venoval pedagogickej činnosti na ZUŠ, umeleckom gymnáziu a brnianskom konzervatóriu ako profesor riadneho klavíra a kde bol v rokoch 2005–2006 tiež zástupcom riaditeľa. Od roku 2005 pôsobil vo Filharmónii Brno, najprv ako dramaturg, o dva roky neskôr sa stal jej riaditeľom. Počas svojho pôsobenia pri brnianskych filharmonikoch sa usiloval získať priazeň nových (mladých) poslucháčov vážnej hudby, okrem iného aj zmenou jej vizuálneho štýlu, angažovaním tridsaťtri ročného Srba Aleksandara Markovića na pozíciu šéfdirigenta alebo organizovaním netradičných koncertov v areáli bývalej továrne Vaňkovka.

V októbri 2010 zvíťazil v konkurze na generálneho riaditeľa Českej filharmónie, funkcie sa ujal 1. februára 2011. Ešte pred oficiálnym nástupom do funkcie sa spolupodielal na výbere Jiřího Bělohlávka ako nástupcu doterajšieho šéfdirigenta Elijahua Inbala, ktorému končí zmluva pri orchestri v roku 2012.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku David Mareček na českej Wikipédii.