Objekt hlbokého vesmíru

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Deep sky)
Príklad objektu hlbokého vesmíru: špirálová galaxia NGC 4622

Objekt hlbokého vesmíru (nesprávne, anglicky Deep-sky object)[1] je termín používaný v amatérskej astronómii na opis prevažne slabých objektov mimo slnečnej sústavy, ako sú napríkald hviezdokopy, hmloviny alebo galaxie. Tieto objekty sa nachádzajú vo vzdialenosti od stoviek do miliárd svetelných rokov od Zeme. Galaxie sú mimo našej Galaxie, zatiaľ čo hviezdokopy a hmloviny, ktoré dokážu zachytiť aj menšie amatérske ďalekohľady, sú súčasťou našej Galaxie.

Najznámejší katalóg zahŕňajúci niektoré najjasnejšie objekty hlbokého vesmíru na oblohe sa nazýva Messierov katalóg. Obsahuje 110 objektov, medzi ktoré patria hmloviny, hviezdokopy a galaxie, ale aj niekoľko objektov, ktoré sa do katalógu dostali omylom (nie sú v hlbokom vesmíre, ako napríklad dvojhviezda M40). Ďalšie známe katalógy sú Nový všeobecný katalóg (NGC) a Index Catalogue (IC).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Súpis termínov z astronómie. Kultúra slova (Bratislava: Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV a Matica Slovenská), 2018, roč. 52, čís. 2, s. 84. Dostupné online [cit. 2018-05-15]. ISSN 0023-5202.