Dehiscencia rany

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dehiscencia rany (lat. dehiscentio vulneris) je lekársky odborný výraz označujúci predčasný rozostup okrajov chirurgickej rany.

Dehiscencia rany je jednou z komplikácii hojenia chirurgických rán. Spôsobená je poruchou hojenia rany, ktorú môže spôsobiť infekcia lokality rany, krvácanie do rany a vznik hematómu, alebo aseptická nekróza okolia rany, spôsobená insuficienciou prekrvenia tejto lokality.

Sutúra (zašitie) rany zabezpečuje pevnosť rany na úrovni približne 80% pevnosti zdravej kože, avšak len za predpokladu plnohodnotnosti tkaniva, do ktorého je sutúra vložená. Pevnosť rany bez podpory šicieho materiálu stúpa v prvých dňoch hojenia len veľmi pozvoľna. Po týždni dosahuje len 3% pevnosti zdravej kože. Táto pevnosť je však už pri šetrnom zaobchádzaní schopná udržať ranu aj bez mechanickej podpory šicieho materiálu a teda horizont 7 dní je aj horizontom odstránenia sutúry z rany. 7 dní fyziologického hojenia však nie je pre odstránenie sutúry konštantný interval a varíruje podľa lokality rany a vlastností kože v lokalite (5 dní na tvári, až 14 dní na chrbte a v gluteálnej oblasti).