Derby Telegraph

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Derby Telegraph, skôr Derby Evening Telegraph, je denník tlačený a vydávaný v anglickom meste Derby. Vychádza každé ráno od pondelka do soboty a je hlavnými miestnymi novinami pre Derby a okolie.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 1857 publikoval Richard Keene každú sobotu Derby Telegraph. Ďalším, kto v Derby vydával noviny, bola od roku 1879 Eliza Pike. Išlo o veľkoformátové štvorstránkové noviny s názvom Derby Daily Telegraph. Prvým šéfredaktorom bol W. J. Piper, ktorý v tejto pozícii vydržal až do svojej smrti roku 1918. Po ňom nasledoval William Gilman a od roku 1927 je majiteľom novín Northcliff Newspaper Group, ktorá je súčasťou Daily Mail and General Trust. Táto spoločnosť vydáva aj Derby Express.

Pôvodne noviny sídlili na Corn Market v centre mesta, po prvej svetovej vojne došlo k renovácii, ale v roku 1929 noviny presídlili na Corn Exchange a v roku 1981 na Meadow Road, kde sú dodnes. Keďže denník vychádza ráno, bol v apríli 2009 názov Derby Evening Telegraph zmenený len na Derby Telegraph.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Pred sedemdesiatymi rokmi 20. storočia obsahoval Derby Telegraph často celonárodné novinky hneď na úvodnej strane. Pomer celonárodných a miestnych aktualít v novinách bol asi 50:50. Odvtedy obsah národných noviniek výrazne klesol, dnes je krátko zhrnutý na strane desať. Hlavné zameranie denníka je na miestne dianie.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Derby Telegraph na českej Wikipédii.