Diskusia:Budhizmus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bronto v tomto pripade asi vyvolam ja flamewar o nazve... Pozri si kam je presmerovane http://www.budhizmus.sk ! Vies ja som trochu bol aj svedkom toho ako sa clovek z onej diamantovej cesty bavil o slovenskom pomenovani Buddhu a zastaval vtedy stanovisko slovenskeho "pravopisu"... Dnes ako vidis preferuju skor SPRAVNE pouzivanie. Ono to totiz ma aj nejake sanskrtske korene a to dvojite d tam ma z hladiska nejakych tych sanskrtskych vyznamov pokial si pamatam dolezitu ulohu. A tak pomenovanie s dvojitym d chapem ako vecne spravne (aj naproti definicii kdesi v slovenskom pravopise!) Navyse si myslim, ze "slovnikovy" pravopis by mal odrazat realne pouzivanie nejakeho slova a v tomto pripade si myslim, ze by to malo byt pouzivanie buddhistickej komunity na Slovensku... Zatial sa este nechystam HNED menit spaet tie nazvy, ale chystam sa to NESKOR. :) Rad by som vsak aby sme zbytocne neesklalovali napatie, tak si o tom este chcem najprv pokecat! :) Liso 05:11, 21 Dec 2004 (UTC)

Neprichádza do úvahy. Nie sme malé deti. Na každé druhé cudzie slovo má niekto "múdry" názor, že by sa malo písať nejako inak. Keby sme (a všetky ostatné knihy) sa toho pridŕžali, tak by sme mali pekný bordel. Budhizmus sa - či sa to niekomu páči alebo nie - píše s jedným -d- podľa všetkých slovenských pravopisných a encyklopedických textov, a je to bez výnimky kodifikovaný tvar podľa Akadémie vied (pozri [1]). Ak s tým majú problém, nech sa idú sťažovať na SAV, my tu takéto veci riešiť nebudeme. A nakoniec, práve na to pravopisné slovníky a jazykovedné ústavy v Európe existujú (bohužial nie v USA, tak ten jazyk aj potom vyzerá...) Bronto 19:25, 21 Dec 2004 (UTC)

Zda sa mi, ze niektori ludia na wikipedii, nevedia interpretovat mlcanie (rozumej prakticke kroky bez velkych reci), tak dovysvetluvavam, ze v tejto veci som mily Bronto uznal, ze Tvoj postoj je prakticky a pre hladky beh wikipedie ho nateraz povazujem za spravny. (napriek tomu, ze si myslim, ze by sa to malo pisat s dvomi d :) . Dalsiu diskusiu v tejto veci povazujem za prihodnu v case, ked sa aj "bezni" ludia budu zaoberat otazkai jazyka - rozumej ked sa aj sirsia verejnost postavi k tejto problematike a prebehne "nezna" revolucia zmatuca totalitne "y" do prepadliska dejin! :)))) Liso 18:43, 1 Mar 2005 (UTC)
Nechápem na čo a prečo reaguješ...asi sa zas chceš len trocha pohádať,že ..:-) Bronto 19:27, 1 Mar 2005 (UTC)

neviem chlapci o com sa bavýte pretože článok je o buddhizme. nesprávne na článku je skôr to, že radí buddhizmus medzi náboženstvá, to by sme mohli medzi náboženstvá zaradiť aj stoikou, nihilistou, komunistou, ect., ect.,.....................................a vsetky učenia o čomkolvek, ktoré sa udržiavajú pri zivote formou dobrovolných rituálou (kasli na môj pravopis - čitaj myšlienku a nie jej formu - forma je prázdna) ken shi.

Ked sa v tom tak vyznas, priloz ruku k dielu a napis clanok. --Maros 13:30, 19 august 2005 (UTC)
Ak praktizujúci buddhisti používajú dd, tak sa nedá svietiť a malo by sa používať dd. V podobnom zmysle sa už uzákonilo v zákone o matrikách písanie cudzích ženských mien bez -ová alebo podobne ak Rómovia nie sú Cigáni, tak budhisti sú buddhisti --Otm 13:21, 28 december 2005 (UTC)


Budhizmus je bežne radený medzi náboženstvá, a to z toho dôvodu, že ponúka určitý pohľad na svet, ktorý je sprevádzaný prvkom nadprirodzena. Na rozdiel od filozofie, ktorá sa snaží podkladať svoje tvrdenia empiricky alebo racionálne. Budhizmus nadvezuje na indické náboženské tradície a i keď je to systém neteistický, stále zostáva náboženstvom, z dôvodov, ktoré som uviedla. Problém je v slovenskom slove náboženstvo, ktoré je zavádzajúce a evokuje v človeku predstavu systému, ktorý sa musí nutne vzťahovať k bohu. To nie je úplne presné. Náboženstvom sa totiž rozumie akákoľvek viera v nadprirodzeno, ktoré môže byť zakúšané iba mystickou a nie bežnou skúsenosťou. Preto je budhizmus náboženstvom. Čo sa týka problém dvoch d v Budhizme, som tiež toho názoru, že ak má wikipédia normálne fungovať, heslá by mali byť uvádzané podľa slovenského pravopisu, aby sa nestávalo, že niekto bude chcieť vyhľadať určité heslo ale nenájde ho z toho dôvodu, že bude uvedené nespisovne alebo tak, ako sa autorovi to príspevku bude simpatické. Na druhej strane nie je problém v príspevku uviesť, že Buddha sa pôvodne píše s dvomi d, no podľa slovenského pravopisu iba s jedným. --greenline 10:47, 17 január 2006 (UTC) 10:46, 17 január 2006 (UTC)

Buddhizmus sa ma jeznosnacne pisat s dvoma d. Vsetci "slovenski" buddhisti ho tak pisu aj vo vsetkych serioznych slovenskych knizkach to tak je. tu je vysvetlenie preco sa pise s dvoma d: http://www.buddhizmus.sk/?go=n_dd Aby clanok nasli vsetci bez problemov, da sa predsa presmerovat budhizmus >>> buddhizmus a vsetko bude korektne. --Opticky klam 13:28, 17 január 2006 (UTC)

Tak vedz, že sa všetci mýlia, lebo podľa pravopisných pravidiel je (samozrejme) jedno d (podobne ako sa píše islam a nie islám a kresťanstvo a nie kristianstvo atď.). Redirect je urobený opačne. Bronto 14:10, 17 január 2006 (UTC)

Myslim, ze vsetci vedia ako je to v slovniku :) V clanku je aspon uvedene ze slovenski praktikujuci pouzivaju nazov Buddhizmus, to mi celkom staci. btw citat z linku co som daval hore len na vysvetlenie: „Budha“ je v sanskrte vládcom planéty Merkúr. O týchto skutočnostiach pravdepodobne slovenskí (resp. československí) jazykovedci pri zaraďovaní tohto slova nevedeli a tak vytvorili (pravdepodobne) svetový unikát - okrem Čiech a Slovenska sa totiž na celom svete používa slovo buddhizmus s dvoma „d“.--Opticky klam 14:20, 17 január 2006 (UTC)